Pronkerwt (Lathyrus latifolius)

Hoe hoog wordt de pronkerwt Lathyrus latifolius?

Lathyrus latifolius betekent in het Nederlands breedbladige pronkerwt. Het is een overblijvende soort die elk najaar afsterft, maar het jaar erop gewoon weer terug komt. Deze soort moet de gelegenheid hebben ergens tegen op te klimmen, bijvoorbeeld gaas of een andere plant. In een seizoen bereikt hij een lengte van ongeveer 2 meter.

Wat voor een bloemen heeft de pronkerwt Lathyrus latifolius?

De pronkerwt Lathyrus latifolius is een favoriet in veel tuinen vanwege zijn overdaad aan witte tot roze en paarse bloemen die een groot deel van de zomer aan de plant blijven. De bloemen vallen niet alleen op door hun aantallen, maar ook door de grootte en de vorm, die lijkt op de vleugels van een vlinder. Van de meer dan honderd bestaande soorten is de meest bekende voor de tuin de eenjarige pronkerwt, die heerlijk geurt. Er zijn ook sterkere overblijvende soorten. Deze bloemen zijn ook steviger, maar tevens kleiner en ze geuren niet.

Hoe bloeit de pronkerwt Lathyrus latifolius?

Zijn naam dankt deze plant aan het verschijnsel na de bloei. Als de pronkerwt de kans krijgt, begint hij peulen te vormen. Helaas stopt dan de verdere bloei. Als je dus lang wenst te genieten van de bloemen, verwijder je telkens de uitgebloeide exemplaren.

Algemeen onderhoud voor de pronkerwt

Zet pronkerwten op een warme, zonnige plek in vruchtbare, goed gedraineerde en kalkhoudende grond. Pas in de zomer mulching toe, zodat de grond koel blijft. Een handige video over mulchen is te vinden in het artikel mulchen. Deze overblijvende pronkerwt heeft een voorkeur voor kleigrond, maar groeit in zandgrond ook nog goed. De grond mag niet te nat zijn en een zonnige standplaats is gewenst.

Hoe kan ik de pronkerwt Lathyrus latifolius bemesten?

Elk voorjaar bemesten en gedurende het groeiseizoen nog een keer met humusrijke mest of mestkorrels. Breng eventueel steun aan in de vorm van bijvoorbeeld kippengaas.

wt45tfk8lfqn_w2400.jpg

Kenmerken: