Portugese laurierkers (Angustifolia)

De Portugese laurierkers Prunus lusitanica ‘Angustifolia’

De Portugese laurierkers Prunus lusitanica ‘Angustifolia’ verschilt van Prunus lusitanica, omdat hij compacter is en zijn bladeren kleiner en donkergroen. Ook is deze struik kleiner en compacter.

Is de laurierkers winterhard?

Het geslacht Prunus is enorm groot. De kers hoort erbij, maar ook de sierkers en de pruim, de sleedoorn, de wintergroene laurierkers, de bospest of vogelkers, abrikoos en perzik. Wat ze gemeen hebben is de steenvrucht, de vrucht met meestal één harde kern. Veel soorten zijn hier wel winterhard, maar kunnen te lijden hebben van late vorst in het voorjaar, wat de vaak schitterende bloei kan ruïneren. De hangende takken en de prachtige bloemen in de lente zorgen voor een idyllische aanblik.

Is de Portugese laurierkers wintergroen?

De Portugese laurierkers is een dichte struik met donkergroen eirond blad. Het is leerachtig, glanzend en daardoor erg decoratief. Het is een wintergroene heester die uitstekend snoei verdraagt. Deze eigenschappen maken de Portugese laurierkers geschikt voor een haag of andere strakke vorm. Ongesnoeid groeit hij uit tot een forse heester van ruim twee meter hoog. De Portugese laurierkers wijkt slechts licht af van de gewone laurierkers (Prunus laurocerasus) die we veel in plantsoenen zien. Het grootste verschil zijn donkergekleurde jonge takken bij de Portugese soort en de vaak wat mindere bloei. Als hij bloeit, gebeurt dat in mei en juni, waarbij de witte bloemtrossen wel 15 centimeter lang kunnen worden. Deze laurierkers stamt uit Spanje, Portugal, de Azoren en de Canarische Eilanden en is in ons klimaat enigszins vorstgevoelig.

Hoe onderhoud ik de Prunus lusitanica ‘Angustifolia’ onderhoud

Prunus lusitanica ‘Angustifolia’ is niet erg kritisch wat betreft de grondsoort, een normale goed verbeterde tuingrond is voldoende. Over het algemeen is er niet veel snoei nodig. Als je wilt snoeien, doe je dat het best na de bloei. Eigenlijk kun je volstaan met de boom in zijn mooie vorm te houden. Meer informatie over het snoeien van de Prunus lusitanica ‘Angustifolia’ is te vinden in het artikel boom snoeien.

Er zijn verschillende ziekten waar deze boom last van zou kunnen krijgen, maar in de praktijk treden ze zelden op. Deze boomachtige heesters verdragen geen kalk in de bodem. Geef dus ook geen kalkrijke voeding. Een beschutte plek in de zon wordt het meest gewaardeerd en geeft de grootste kans op bloei.

Hoe bescherm ik de laurierkers tegen vorst?

In de winter beschermen tegen uitdrogende wind en felle vorst. Bij aanhoudende droogte extra water geven (de verdamping gaat ook ’s winters door). Snoei kan, maar is bij solitaire exemplaren niet nodig. Hagen en andere vormen kunnen het best worden gesnoeid gedurende de zomer, bijvoorbeeld een keer in juni en in augustus. Drastische snoei wordt ook verdragen, maar dat kan beter in maart gebeuren. Probeer nooit door het blad heen te snoeien. Dat geeft lelijke verdrogingsranden.

5r3527w85var_w2400.jpg

Kenmerken: