Pijpenstrootje (Transparent)

De Pijpenstrootje is een grassoort die wel 200 centimeter hoog kan worden. 

Wat is de bloeiwijze van het Pijpenstrootje?

Het pijpenstrootje Molinia arundinacea ‘Transparent’ kan maar liefst 200 cm hoog worden. Het zijn schitterende, polvormende planten waaruit massa’s sierlijk overhangend smal blad ontspringen, die bij ‘Transparant’ heel ijl zijn. In de bloeitijd (juli-augustus) wuiven daar de sierlijke bloeiaren bovenuit. Dat is ook bij ons inheemse pijpenstrootje, dat maar zo’n 80 cm hoog wordt. Het pijpenstrootje heet zo omdat de stijve bloeistengels die geen knopen (verdikkingen) vertonen, vroeger werden gebruikt om de lange stenen pijpenstelen mee te reinigen.

Is de Molinia een grassoort?

Veel mensen kennen in ieder geval één soort Molinia, namelijk het pijpenstrootje, het gras dat de heidevelden overwoekert. Het is een echte grassoort, want hij behoort tot de Poaceae, net als de grassen uit het gazon. Maar Molinia bloeit prachtig en heeft een heel mooie herfstkleur. Er zijn enkele soorten in cultuur, maar vooral hun kweekvormen zijn zeer geliefd in de tuin. In nazomer en herfst wuiven de bloeiaren hoog boven de bladeren uit. Dan zijn de planten eigenlijk op hun mooist.

Wat voor grond is geschikt voor het Molinia arundinacea ‘Transparent’?

De Molinia arundinacea ‘Transparent’ groeit in de natuur vaak op schrale, wat zure grond, maar in de tuin doen ze het goed in elk type grond. Meer informatie over verschillende grond zijn te vinden in het artikel grondsoorten. Als deze maar niet te voedselrijk is. Humus in de grond is wel prima, dus geef bijvoorbeeld in het voorjaar wat gedroogde koemestkorrels en bedek de grond rond de planten met compost. Een zonnige plek is aan te raden, maar de planten verdragen ook wat schaduw uitstekend.

Hoe kan ik het Pijpenstrootje snoeien?

In het voorjaar de afgestorven plantendelen wegknippen (pas op geen jonge scheuten te beschadigen).

sxf5qq48hhv0_w2400.jpg

Kenmerken: