Pijpenstrootje (Moorhexe)

Het pijpenstrootje, Molinia caerulea ‘Moorhexe’, heeft heel donkerbruine stengels en vormt bijna zwarte bloeiaren. De plant blijft wat lager dan de soort (60 cm). Het blad verkleurt geelbruin.

Behoort het Pijpenstrootje tot de grassoorten?

Veel mensen kennen in ieder geval één soort Molinia, namelijk het pijpenstrootje, het gras dat de heidevelden overwoekert. Het is een echte grassoort, want hij behoort tot de Poaceae, net als de grassen uit het gazon. Maar Molinia bloeit prachtig en heeft een heel mooie herfstkleur. Er zijn enkele soorten in cultuur, maar vooral hun kweekvormen zijn zeer geliefd in de tuin. In nazomer en herfst wuiven de bloeiaren hoog boven de bladeren uit. Dan zijn de planten eigenlijk op hun mooist.

Wanneer bloeit de Molinia caerulea?

Molinia caerulea is het pijpenstrootje van de heidevelden. Een plant met vrij stijve stengels (tot 80 cm) waarmee vroeger de lange stelen van de stenen pijpen werden schoongemaakt en doorgestoken. De plant wordt voor heemgebruik wel geteeld, maar weinig aangeboden. Het groene blad wordt later geel. Lichtbruine bloeiaren in augustus-oktober. Diverse kweekvormen zijn veel algemener.

Wat voor grond is geschikt voor Molinia caerulea ‘Moorhexe’?

Pijpenstrootjes groeien in de natuur vaak op schrale, wat zure grond, maar in de tuin doen ze het goed in elk type grond. Als deze maar niet te voedselrijk is. Humus in de grond is wel prima, dus geef bijvoorbeeld in het voorjaar wat gedroogde koemestkorrels en bedek de grond rond de planten met compost.

Moet ik het Pijpenstrootje snoeien?

In het voorjaar de afgestorven plantendelen wegknippen (pas op geen jonge scheuten te beschadigen). De planten kunnen vrij veel droogte hebben, maar geef bij aanhoudende droogte wel water.

gde5zq087g0j_w2400.jpg

Kenmerken: