Pampasgras

Is pampasgras een siergras?

Pampasgras, Cortaderia selloana, is een indrukwekkend siergras waarvan een stuk of 15 soorten voorkomen, met name in tropisch en gematigd Zuid-Amerika, maar merkwaardigerwijze ook in Nieuw-Zeeland. Ze vormen zware pollen, opgebouwd uit ruwe bladeren.

Hoe groot kan pampasgras worden?

Pampasgras Cortaderia selloana komt uit Argentië, Brazilië, Uruguay. Het is een fraaie solitair die vaak vanwege zijn rietachtig karakter bij vijvers wordt geplant. Dat doet zijn natuurlijke groeiplaats nogal geweld aan, maar het staat toch wel erg mooi. Tweehuizige, grote rozetten vormende vaste plant, waarvan oude exemplaren op gunstige standplaatsen wel 2,5 tot 3 meter hoog kunnen worden. De bladeren zijn tot 1,5 meter lang, smal en sierlijk gebogen. De vrouwelijke planten bloeien met sierlijke zilverwitte pluimen.

Wanneer bloeit pampasgras?

De bloeiwijze van mannelijke planten pampasgras is stijver en grauw of rozeachtig van kleur. De hoofdbloei vindt in september plaats, maar de pluimen blijven lang mooi indien de weersomstandigheden gunstig blijven. Als het langdurig veel regent en hard waait, worden ze snel lelijk. De zware bloempluimen van pampasgras ontwikkelen zich pas laat in het seizoen. Er zijn zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen en die worden steeds op verschillende planten aangetroffen. De bloemen zijn dus eenslachtig en de planten tweehuizig.

Verschillende soorten pampasgras

Van Cortaderia selloana, de enige soort die voor tuinen van betekenis is, komen zowel planten in de handel die uit zaad zijn verkregen als die via scheuren zijn vermeerderd. Voor dat laatste doel gebruikt men steeds vrouwelijke planten, die veel mooiere bloeiwijzen bezitten. In zaaisels komen uiteraard beide typen voor en ze worden al verkocht voor ze in bloei komen. Daarom zijn er steeds verrassingen mogelijk. Men denkt een vrouwelijke plant te kopen met fraaie zilverwitte pluimen, en als hij gaat bloeien, kan het een mannelijk exemplaar zijn met bruinroze pluimen.

Wat is de beste bodem voor pampasgras?

In de landen van herkomst groeit het reusachtige gras pampasgras vooral in droogtegebieden. Maar in onze streken doen ze het hoe dan ook uitstekend, hoewel het bepaald een voordeel is indien de grond, zeker in de winterperiode, vlot ontwatert.

Pampasgras is niet winterhard, met name in het jonge stadium zijn maatregelen nodig om ze tegen erg lage temperaturen te beschermen.

Wanneer kan ik pampasgras snoeien?

Aan het einde van de winter kun je pampasgras tot 30 centimeter boven de grond afknippen. De planten prefereren een beschutte, zonnige standplaats en grond die snel overtollig water afvoert.
Ze kunnen heel goed tegen droogte.

Delen kan, maar gaat niet gemakkelijk. Lees meer bij planten delen.

u425mo08o2np_w2400.jpg

Kenmerken: