Voorjaarszonnebloem (Doronicum orientale)

Voorjaarszonnebloem, Doronicum orientale, is met recht een aanwinst voor de tuin. Al vroeg in het voorjaar kun je genieten van de vrolijk gele bloemen.

Hoe hoog wordt de Doronicum orientale?

De gele bloemhoofdjes bevinden zich aan stengels die, afhankelijk van de soort, tussen de 35 en 100 centimeter lang zijn.

Waar groeit de voorjaarszonnebloem?

Doronicum orientale komt uit Zuidoost-Europa en de Kaukasus en is alleen al door zijn vroege, mooie bloei een ‘must’ in uw tuin. Het is een goede borderplant in combinatie met vaste planten zoals Brunnera macrophylla, Pulmonaria angustifolia ‘Azurea’ en bolgewassen zoals Scilla siberica en Anemone blanda ‘Blue Shades’. Vooral aanvankelijk licht behaarde plant, die korte wortelstokken bezit. De ronde, hartvormige bladeren zijn langgesteeld en verschijnen al heel vroeg in het voorjaar.

Wanneer bloeit de Doronicum orientale?

De gele bloemhoofdjes zijn er in april-mei, na zachte winters nog iets eerder.De bloei vindt plaats in het betrekkelijk vroege voorjaar of in de voorzomer. De soorten Doronicum pardalianches en Doronicum plantagineum komen in Nederland in zogenaamde stinsenmilieus voor. Van met name Doronicum orientale sterft het blad na de bloei vrij snel af.

Hoe onderhoud ik de Doronicum orientale?

Doronicum groeit in vrijwel elke grond. Deze mag echter niet te droog zijn. De mooiste planten vinden we op lichte klei- en zavelgronden. Ze verdragen vrij veel schaduw. Als de grond droog is en de lucht vochtig, kan het blad worden aangetast door meeldauw. Giet daarom niet op het blad tijdens het water geven. Voldoende vochtige, voedselrijke grond. Mocht je toch last hebben van meeldauw dan kan het artikel meeldauw bestrijden interessant zijn. De tolerantie met betrekking tot schaduwrijke standplaatsen is vrij hoog. Regelmatig planten opnemen en jongste delen weer uitplanten

fcs59078w3be_w2400.jpg

Kenmerken: