Ooievaarsbek (Ingwersen’s Variety)

Wat voor kleur bloemen krijgt de Ooievaarsbek?

De ooievaarsbek Geranium macrorrhizum ‘Ingwersen’s Variety’ bloeit wat beter dan de soort en met zachtroze bloemen. Verder vrijwel gelijk aan de soort.

Is de Geranium geschikt als bodembedekker?

De soort Geranium macrorrhizum is een van de beste bodembedekkers, die ook schaduw goed verdraagt. Wij zien hem vooral als onderbeplanting van allerlei grote vaste planten waarbij hij onkruid zeer goed onderdrukt. Het is een sterke, forse, soms zelfs bijna struikvormige plant die maximaal een halve meter hoog wordt, maar meestal de halve hoogte bereikt. Roze en violetblauw zijn sterk vertegenwoordigd. Sommige ooievaarsbekken kunnen bijna een meter hoog worden, maar de meeste blijven (veel) lager. Veel ooievaarsbekken hebben een opvallende geur, bedoeld om schadelijke insecten op een afstand te houden, maar de plant wordt ook in de parfumindustrie toegepast. De oudere bladeren kleuren in de late herfst rood. De jongere bladeren blijven wintergroen. Geranium macrorrhizum bloeit in mei-juni met roze tot paarsrode bloemen. De meeldraden steken er opvallend ver uit.

Is de Geranium een potplant?

Geranium is een groot geslacht met meer dan 400 soorten. Bij de naam geranium wordt al snel aan de potplanten gedacht die vaak met rode bloemen balkons opfleuren. Die potplant behoort echter tot het geslacht Pelargonium en niet tot het geslacht Geranium. De Nederlandse naam ooievaarsbek is afgeleid van het Griekse woord geranos, dat kraanvogel betekent. Deze naam dankt hij aan de vorm van de vrucht. De stijl die op de vrucht is meegegroeid, doet namelijk aan een lange vogelsnavel denken, zoals bij een ooievaar (of kraanvogel).

Wat voor bodem is geschikt voor de Geranium marcorrhizum ‘Ingwersen’s Variety’?

Ooievaarsbekken stellen weinig eisen aan de grond zelf, maar moeten over voldoende vocht kunnen beschikken. Droge perioden worden niet goed verdragen. De planten gaan weliswaar niet dood, maar ze zijn dan voor de rest van het seizoen minder decoratief. Geef dus tijdig water, zeker als ze zonnig staan. Geranium macrorrhizum groeit zowel goed in zon als zelfs wat zwaardere schaduw. In het laatste geval is alleen de bloei minder. Deze planten kunnen zich behoorlijk uitbreiden. Als de planten te ver uitgroeien, kun je deze inperken. In het voorjaar lelijk blad wegknippen. Geef de plant in het voorjaar goede organische basisbemesting om een mooie bloei te garanderen.

pet5kkr8932s_w2400.jpg

Kenmerken: