Okkernoot (Buccaneer)

Herkomst van de okkernoot

Dit geslacht van fraaie okkernootbomen, Juglans regia, is door de Romeinen in ons land geïntroduceerd. Dat zal dus zo’n 2000 jaar geleden geweest zijn. De Romeinen waren gek op de walnoten. En net als alle planten die ze zeer waardeerden, probeerden ze die overal te kweken waar ze maar kwamen. Uiteraard niet altijd even succesvol, maar met de walnoot is het prima gelukt. Misschien ook wel doordat de boom een geurstof afscheidt waar wij geen problemen mee hebben, maar vliegen en muggen des te meer. Walnoten dulden ook nauwelijks andere planten in hun omgeving. Vandaar dat het onder een walnoot, op grasgroei na, meestal vrij kaal is. Deze bladverliezende bomen vormen op den duur een mooi gegroefde schors en ook het geveerde blad is mooi. Er zijn enkele soorten en diverse rassen die sterk op elkaar lijken, maar vooral de rijptijd en de dikte van de schalen van de vruchten verschilt. Eigenlijk zijn dat geen echte noten, maar dat is een ander verhaal. Overigens zit die Romeinse herkomst ook nog in de naam verborgen. Met de lettergreep ‘Ju’ wordt verwezen naar de god Jovis of Jupiter.

Hoe groot wordt de Juglans regia?

Juglans regia is de soort walnoot die okkernoot wordt genoemd. Het is een boom die op den duur wel 30 meter hoog kan worden, hoewel er kleiner blijvende cultivars van bestaan. De boom krijgt een grote, brede kroon. De schors is zilvergrijs en ontwikkelt het gegroefde uiterlijk daarvan wat later dan andere soorten. De grote vruchten zijn kogelrond en splijten gemakkelijk. Pluk ze niet van de boom, want dan beschadigt u hem. Wacht tot ze gevallen zijn. Verwijder de bolster van de noten en laat ze vervolgens enkele weken drogen. Ze zijn dan maandenlang houdbaar.

Hoe kan ik de Juglans regia onderhouden?

Walnoten vragen niet te natte, maar wel vochtige, kalkhoudende grond en een beschutte, warme groeiplek. Snoei wordt zelden uitgevoerd. De boom moet liefst zijn normale vorm kunnen ontwikkelen. Laat hem zo veel mogelijk met rust.

Wanneer kan ik de okkernoot snoeien?

Notenbomen (Juglans) snoei je nooit in de winter. Van oorsprong  komen ze uit warme streken. Bij een zomerse snoeibeurt overgroeit de snoeiwond meteen.

uz45fff83j4o_w2400.jpg

Kenmerken: