Okkernoot (Juglans regia)

beeld vtwonen Beeld

Er zijn enkele soorten en diverse rassen Juglans regia die sterk op elkaar lijken, maar vooral de rijptijd en de dikte van de schalen van de vruchten verschilt.

Lees verder onder de advertentie

Herkomst van de okkernoot

Dit geslacht van fraaie bomen is door de Romeinen in ons land geïntroduceerd. Dat zal dus zo’n 2000 jaar geleden geweest zijn. De Romeinen waren gek op de noten. En net als alle planten die ze zeer waardeerden, probeerden ze die overal te kweken waar ze maar kwamen. Uiteraard niet altijd even succesvol, maar met de walnoot is het prima gelukt. Misschien ook wel doordat de boom een geurstof afscheidt waar wij geen problemen mee hebben, maar vliegen en muggen des te meer. Walnoten dulden ook nauwelijks andere planten in hun omgeving. Vandaar dat het onder een walnoot, op grasgroei na, meestal vrij kaal is. Deze bladverliezende bomen vormen op den duur een mooi gegroefde schors en ook het geveerde blad is mooi.

Overigens zit die Romeinse herkomst ook nog in de naam verborgen. Met de lettergreep ‘Ju’ wordt verwezen naar de god Jovis of Jupiter. Juglans regia is de soort walnoot die okkernoot wordt genoemd.

Hoe groot wordt de okkernoot?

Het is een boom die op den duur wel 30 meter hoog kan worden, hoewel er kleiner blijvende cultivars van bestaan. De boom krijgt een grote, brede kroon. De schors is zilvergrijs en ontwikkelt het gegroefde uiterlijk daarvan wat later dan andere soorten. De grote vruchten zijn kogelrond en splijten gemakkelijk. Pluk ze niet van de boom, want dan beschadigt je hem. Wacht tot ze gevallen zijn. Verwijder de bolster van de noten en laat ze vervolgens enkele weken drogen. Ze zijn dan maandenlang houdbaar.

Lees verder onder de advertentie

Hoe kan ik de okkernoot onderhouden?

Walnoten vragen niet te natte, maar wel vochtige, kalkhoudende grond en een beschutte, warme groeiplek. Meer weten over verschillende soorten grond? Neem dan een kijkje bij het artikel grondsoorten.

Wanneer kan ik de okkernoot snoeien?

Snoei wordt zelden uitgevoerd. De boom moet liefst zijn normale vorm kunnen ontwikkelen. Laat hem zo veel mogelijk met rust. De boom moet liefst zijn normale vorm kunnen ontwikkelen. Laat hem zo veel mogelijk met rust.

Meer tuinartikelen zijn te lezen op onze site. Daarnaast kan je op de hoogte blijven van het laatste tuinnieuws door onze tuinblog in de gaten te houden.

Lees verder onder de advertentie

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Juglans regia

Familie

okkernoot

Latijnse familie

regia

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Niet nodig.

Bemesting

Eventueel kalk bij niet kalkhoudende grond.

Winterhard

goed

Bodem

liefst kalkhoudende, vruchtbare

Vochtigheid

grond moet vochtig blijven

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Lees verder onder de advertentie

Hoogte

Maximaal

3000

Beschrijving

tot 30 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Kleurbeschrijving

onopvallend wit

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Mei

Lees verder onder de advertentie