Muskuskaasjeskruid (Alba)

Wat is het muskuskaasjeskruid voor een plant?

Het muskuskaasjeskruid Malva moschata ‘Alba’ heeft witte bloemen. De naam Malva bestond al in Romeinse tijd voor een van de soorten uit dit geslacht van ca. 40 een- en tweejarigen en vaste planten uit Europa, Noord-Afrika en Azië. De planten passen erg goed in vrij wilde, natuurlijke tuinen. Ze hebben veel weg van Lavatera en bloeien enorm lang. De bloemen hebben vijf bloemblaadjes en bloeien vooral in wit, roze en lila/violet. De meeldraden in het hart vallen sterk op. Ze zijn van onderen tot een buis verenigd. Het stuifmeel is zeer kleverig.

Wanneer bloeit het kaasjeskruid?

De algemene Nederlandse naam voor deze vaak wat struikvormig groeiende planten is kaasjeskruid. De naam komt van de zaaddoosjes die op Edammer kazen lijken. Het muskuskaasjeskruid heeft naar muskus geurende bloemen. Hij komt van nature voor in Europa, maar niet echt in ons land. Hier zien we hem terug in de border of wilde tuin. Het is een zeer langdurig (juni tot september) bloeiende, beetje struikachtige vaste plant. De bloei is buitengewoon rijk. De plant is verder sterk behaard en heeft handvormig blad.

Hoe kan ik Malva moschata ‘Alba’ onderhouden?

De Malva moschata ‘Alba’ vraagt een goed gedraineerde, niet te voedzame grond. Er hoeft dus maar licht gemest te worden en op voedselrijke grond helemaal niet. Iets zure grond is het beste. In het artikel grondsoorten is meer informatie te vinden over schillende soorten grond. Zon is een vereiste. Bij droogte water geven. Omdat verschillende soorten zichzelf sterk kunnen uitzaaien, zal wieden van zaailingen vaak nodig zijn of de uitgebloeide bloemen moeten tijdig worden weggenomen. Muskuskaasjeskruid is niet echt langlevend, dus zal regelmatig vervangen dienen te worden.

kom5l8l8m543_w2400.jpg

Kenmerken: