Monnikskap (Arendsii)

Wat voor bloemen heeft de Aconitum carmichaelii ‘Arendsii’?

De monnikskap Aconitum carmichaelii ‘Arendsii’ bloeit purperblauw en wordt tot 125-150 centimeter hoog. De bloemen zijn verzameld in ijle, vrij grote, sterk vertakkende pluimen. In de top groeien ze vaak wat door elkaar.

Aconitum carmichaelii komt uit China en is een prachtige borderplant. De grond mag niet te droog zijn en de plant vraagt vrij veel voedsel. Deze soort monnikskappen zijn stevige planten met glimmend groen blad dat enigszins leerachtig aandoet. De grote bloemen zijn helderblauw van kleur. Ze staan vrij dicht op elkaar, alleen onder in de tros vertakken ze wat. De bloei is uitgesproken laat: september-oktober. De planten worden maximaal tot een meter hoog.

Is de Aconitum carmichaelii ‘Arendsii’ giftig?

Aconitum is een mooie, maar giftige plant. In vroegere tijden werd het sap van monnikskap gebruikt voor de gifbeker. Edellieden en rijke burgers werden veroordeeld tot het drinken van de gifbeker, wanneer zij een ernstig delict hadden gepleegd. Aconitum zorgt voor een snelle dood. Arme mensen moesten scheerling drinken, wat een langzame en zeer pijnlijke dood als gevolg heeft. Houd kleine kinderen dus uit de buurt van deze planten.

Monnikskap voor hommels

De naam monnikskap dankt de plant aan zijn bloem, die wel iets weg heeft van de kap van een monnik uit de middeleeuwen. Die ‘kappen’ zijn zeer geschikt voor het bezoek van hommels. Ze strijken neer op de twee nectargevende kroonblaadjes en zorgen uiteindelijk voor de bestuiving van de andere planten. Er zijn zo’n tachtig soorten monnikskappen, die soms wel twee meter hoog kunnen worden.

Hoe kan ik Aconitum carmichaelii ‘Arendsii’ verzorgen?

Monnikskappen houden van koele, iets vochtige grond. Ze kunnen echter slecht tegen langdurig natte grond. Zorg dus voor een goede ontwatering. Het liefst staan ze in lichte schaduw. Knip de bloemen in elk geval af in het voorjaar, eventueel al eerder in het najaar. Ze vragen vrij veel stikstofrijke voeding. Een goede organische basisbemesting in het voorjaar en later nog eens tijdens de bloei is zeer belangrijk. Geef water tijdens langer durende droogte. Informatie over het bewateren van planten is te vinden op onze site. Door droogte krijgen de planten eerder last van zwarte luis.

xon589e8h7po_w2400.jpg

Kenmerken: