Mongoolse linde

Wat is de Tilia mongolica voor een boom?

De Mongoolse linde, Tilia mongolica, is vrij zeldzaam en heeft afwijkend blad. De boom is vroeger in blad dan de andere linden, soms al in april en daarnaast is de vorm getand. Na verloop van tijd gaan de takken overhangen.

Hoe oud wordt de linde?

Het bijzondere van de linde is dat zij beschikt over een bijna onbeperkt vermogen tot groei en regeneratie van stam en takken. Daardoor kan de linde meer dan duizend jaar oud worden. Deze eigenschap speelde een rol in diverse geloven bijvoorbeeld ter verering van Freija of Maria. Ook ter ere van een geboorte wordt volgens een oud gebruik een linde geplant om voor eeuwen dit moment met zich mee te dragen.

Waar groeit de Mongoolse linde?

De linde is een typisch Nederlandse boom die al meer dan 5000 jaar voorkomt in ons land. Echter, de laatste eeuwen tref je de linde in de natuur zelden aan. Wel zie je de linde in Europa overal terug in aangelegde parken of lanen (Berlijn – Unter den Linden). Ook wordt de linde veel toegepast als leiboom. Dit biedt een natuurlijke bescherming op hoogte tegen de zon en inkijk. Linden zijn op hun mooist in de zomer wanneer het frisgroene loof wordt begeleid van vele heerlijk geurende bloemen. Deze lindebloesem wordt veel bezocht door bijen, die hiervan bijzondere honing maken. De bloesem kan ook gebruikt worden als geneeskrachtige thee. Daarnaast biedt de linde mooi zacht hout, dat gebruikt wordt voor uiteenlopende gebruiksvoorwerpen en gebrand lindehout wordt gebruikt als houtskool.

Wanneer moet ik de Tilia mongolica snoeien?

Snoei van linden is goed mogelijk vanwege het vermogen tot regeneratie. De stam dient vrij gehouden te worden van te lage zijtakken. Dit kun je in juni doen. Kijk voor handige snoeitips bij snoeien op onze site. Daarnaast kan je op onze site op de hoogte blijven van het laatste tuinnieuws. Hou hiervoor onze tuinblog in de gaten.

wki5do28qgz8_w2400.jpg

Kenmerken: