Tuin

5 insecten die je wél in de tuin wilt hebben (en dit is hoe je ze lokt)

 
5 insecten die je wél in de tuin wilt hebben (en dit is hoe je ze lokt) Shutterstock | Radule
Shutterstock | Radule
 
Leestijd 3 minuten

Hulp nodig in de strijd tegen bladluizen of slakken? De beste manier om plaagdieren te bestrijden én de biodiversiteit te vergroten is met deze vijf insecten die je wél in de tuin wilt. Ze lokken is zo simpel als wat.

Lees verder onder de advertentie

1 Oorwurmen

Als fruittelers en tuinders ze inzetten tegen bladluizen dan weet je genoeg: kom maar door met de oorwurmen. Deze kruipers houden ook van mijten, plus de eitjes daarvan, en sporen van schimmels. En dan zijn ze ook nog eens goed voor de compostbak, daar nestelen ze. Trek ze aan met lekker rommelige hoekjes in de tuin, dat scheelt nog werk ook. Stukken hout of schors, een stapeltje bladeren; daar schuilen ze overdag lekker onder voordat ze na zonsondergang weer op pad gaan. Of pak een bloempot met afwateringsgat, bind er met een touw wat stro of houtwol in, haal het touw door het gat en hang deze oorwurm-oase in een fruitboom of geplaagde rozenstruik.

2 Bijen

Zonder bijtjes geen bloemetjes en vice versa; ze zijn onmisbaar in de tuin. Wat ze meer dan aantrekkelijk vinden, zijn biologische planten - zonder gif - zoals aster, anemoon, geranium, klimop en kamperfoelie (ook lekker voor jezelf, die ruikt 's avonds zo lekker), en kruiden als oregano, koriander en tijm. Wilde bijen die solitair leven, nestelen graag in holle stengels en gangetjes. Hun dank is groot als je een bijenhotel runt. Sowieso doen bloemenborders en struiken, maar ook gras en bomen het goed bij de bijen. Aan harde bestrating hebben ze niets.

LEES OOK
Zo krijg je meer bijen in de tuin

Lees verder onder de advertentie

3 Loopkevers

Een schuilplaats met gestapelde stenen, niet te veel spitten in de grond, een mulchlaag met organische mest zonder pesticiden tussen struiken; dat is hoe je loopkevers aantrekt. Deze nachtbrakers gaan in het donker – en vooral van de lente tot herfst – volop in de weer, op zoek naar slakkeneieren, luizen, aardappelkevers en witte larven. Ze eten veel meer dan hun eigen lichaamsgewicht; dat scheelt nogal wat plaagdieren in de tuin.

4 Lieveheersbeestjes

Lieveheersbeestjes eten zich tonnetje rond aan bladluis, schildluis, spintmijten en bladhaantjes. Aan het eind van de zomer storten ze zich bovendien op schimmelsporen. Daar heb je nog eens wat aan als hulpje in de tuin. Doe er je voordeel mee bij onder andere de appelboom, Oost-Indische kers en rozenstruiken. Lok ze met pollen van goudsbloem, knoflook, kamille. Ook de meidoorn, hazelaar en linde, niet gemaaide plekken in het gras en een hoekje met brandnetels zijn populaire hang-outs. Wil je meer, meer, meer? Je kunt zelfs larven van het tweestippelige lieveheersbeestje bestellen, die kunnen wel tot 100 eitjes per dag eten.

Het bijenhotel dat Mark maakte voor een van zijn vtwonen-blogs. Bijen zijn onmisbaar in de natuur. Voor het bijenhotel bloeit Helenium. vtwonen tuinspecial 09 | styling Fietje Bruijn | fotografie Ernie Enkelaar
vtwonen tuinspecial 09 | styling Fietje Bruijn | fotografie Ernie Enkelaar
Lees verder onder de advertentie

5 Gaasvliegen

Steken doet de gaasvlieg niet. Wel bestrijdt hij de bladvlo, witte vlieg, schildluis, wolluis en spint (vooral de larven). En hij voedt zich onder andere met honingdauw, wat in trek is bij schimmels. 'Natuurlijk bestrijdingsmiddel bij insectenplagen' is dan ook zijn middle name. Zelf staat de gaasvlieg op het menu van spinnen, vogels en vleermuizen. Dat maakt 'm dan weer waardevol voor een biodiverse tuin. Hoe je dit nuttige beestje naar de tuin lokt? Duizendblad, dille, aardbei, hortensia en clematis staan in de top tien van lievelingsplanten.

Moois voor meer biodiversiteit in de tuin