Mahoniestruik (Atropurpurea)

De mahoniestruik Mahonia aquifolium ‘Atropurpurea’ is een cultivar met een wat hogere en smallere groei. Je treft deze struik ook regelmatig in plantsoenen aan.

Geschiedenis van de Mahonia

Al vroeg in het jaar kleur in je tuin? Mahonia zorgt ervoor. In de 19de eeuw werd de mahoniestruik naar ons land gehaald en door zijn exclusiviteit was het een echte rijkeluisplant. Later, in de 20ste eeuw, begon men de struik in grote mate te kweken en op deze manier werd hij een stuk goedkoper. De struik is niet veeleisend en eigenlijk onverwoestbaar. Dat is de reden dat men ze vaak in openbare beplantingen plaatst. Maar wanneer hij goed verzorgd wordt, is Mahonia een heel aantrekkelijke struik.

Is de Mahonia aquifolium ‘Atropurpurea’ wintergroen?

Bij veel soorten verspreiden de trossen bloemen een sterke geur die op afstand al goed te ruiken is. Mahonia aquifolium wordt in de volksmond ook wel druifjesstruik genoemd. Het is een groenblijvende heester met mooi glanzend stekelig blad, dat ’s winters purperrood en bronskleurig wordt.

Wanneer bloeit de Mahonia aquifolium ‘Atropurpurea’?

De gele, welriekende bloemtrossen verschijnen in maart-april, gevolgd door blauwe bessen in de winter. Deze soort wordt gebruikt om lage heggen te vormen en als onderbeplanting, daar zij goed schaduw verdragen. Ze mogen na de bloei flink teruggesnoeid worden. De zaden van de bessen zijn giftig. Echter, over het gebruik van de rijpe bessen is verdeeldheid. Er wordt gezegd dat de rijpe (blauwe) bessen bruikbaar zijn voor vers sap, compote, gelei, confituur en dranken.

Hoe moet ik de Mahonia aquifolium ‘Atropurpurea’ verzorgen?

De struik kan het beste op een beschutte plek in (half)schaduw staan, waar het blad beschermd wordt tegen uitdrogende wind.
De grond moet voedzaam en humusrijk zijn en niet te nat. Wanneer de planten een bepaalde vorm moeten houden of wanneer je ze toepast als bodembedekker, snoei ze dan direct na de bloei. Op deze manier behoud je de compacte beplanting. Geef de pas gesnoeide struik niet té veel water. Zo voorkom je dat de wortels gaan verrotten. Als je veel bessen wilt zien, snoei dan in de herfst of aan het begin van de winter. Alle overige snoei wordt midden tot eind van de winter uitgevoerd.

ast5x1h8b87e_w2400.jpg

Kenmerken: