Magnolia (Magnolia soulangeana)

Een van de bekendste magnolia’s, deze magnolia soulangeana. Deze kleine Magnolia boom kan vier tot zes meter worden. Wil je de Magnolia kopen? Klik hiernaast op plant bestellen.

Wanneer bloeit de Magnolia soulangeana?

Hij bloeit in april-mei met grote, witroze, tulpvormige bloemen. Deze bloemen ruiken erg lekker en het is dus jammer dat hij maar zo kort bloeit. De naam heeft deze magnolia te danken aan legerofficier Soulange-Bodin. Nadat hij in 1815 met pensioen ging, besteedde hij al zijn tijd aan tuinieren.

Hoe ziet de Magnolia eruit?

In de lente verschijnen niet alleen tulpen uit de grond, maar ook aan de magnolia! Althans de vorm van de magnoliabloem doet sterk aan tulpen denken. Daarmee is de magnolia een van de mooist bloeiende bomen. De bloemen vallen des te meer op omdat ze verschijnen voordat er blad aan de boom zit. Dit noemt men een naaktbloeier. De naakte takken zijn rijkelijk bedekt met bloemen in diverse mogelijke kleuren van wit tot rood en paars. Niet zo veel keus als bij tulpenbollen, maar toch zeer divers.

Wat is een tulpenboom?

Ten onrechte wordt de magnolia in het Nederlands ook wel tulpenboom genoemd. Er is echter een andere boom van het geslacht Liriodendron die deze naam heeft. De correcte Nederlandse naam is Franse beverboom. De knopschubben zijn namelijk zo behaard, dat het iets weg heeft van het velletje van een bever. Buiten de prachtige bloeitijd is er meestal niet veel spectaculairs aan de boom te beleven. Tenzij je geluk hebt en er vruchtenkolfjes met rode bessen worden gevormd. De magnolia is al vroeg in de evolutie ontstaan en is daardoor een van de oudste boomsoorten op aarde.

Hoe kan ik de Magnolia soulangeana verplanten?

De magnolia heeft zeer gevoelige wortels. Mocht je deze boom ooit willen verplanten, ga dan uiterst omzichtig te werk. Laat veel grond aan de kluit zitten. Wellicht is het beter hiervoor een vakman in te schakelen. Lees meer over bomen planten.

Wanneer kan ik de Magnolia snoeien?

Snoei de magnolia liever niet. Het hout is zeer zacht en maakt kans te gaan rotten. Lees meer over bomen snoeien.

Is de Magnolia boom winterhard?

Vanwege de vroege bloei en de tere bloemblaadjes, heeft deze boom regelmatig last van nachtvorst. Bescherm de Magnolia soulangeana tegen vorst door een stuk vitrage over de takken met knoppen te bevestigen.

Waar kan ik de Magnolia planten?

Zet de boom op een beschutte plaats in vochtige, humusrijke grond. Bied hem een ruime standplaats. Meer weten over een Magnolia planten? Kijk in ons artikel met video over het planten van bomen.

eyr5pd782nab_w2400.jpg

Kenmerken: