Boom planten

boom planten Beeld

Veel mensen planten een boom voor een speciale gelegenheid. Elk seizoen is hij anders en in de zomer geeft hij schaduw. Maar voor een succesvolle boom is een goede aanplanting nodig.

Lees verder onder de advertentie

Bedenk eerst wat voor boom je wilt. Wil je misschien een fruitboom, een grote boom of een kleine boom. Kijk bij boom in de tuin om de juiste boom te kiezen. Wil je een appelboom? Die plant je in principe hetzelfde als alle bomen, lees meer bij appelboom planten.

Wanneer planten?

Houd er, als je een boom planten gaat, rekening mee dat de periodes waarin bomen op hun mooist zijn, per soort verschillen. Ga je een boom planten in de lente of zomer, dan kun je het best kiezen voor de appel (Malus), kers (Prunus), Japanse grootbloemige kornoelje (Cornus kousa), rode paardenkastanje (Aesculus x carnea) of Magnolia x soulangeana. Deze hebben in de lente en zomer prachtige bloesems.

Vier je je boomplantdag in de herfst of de winter? Dan kun je beter kiezen voor de esdoorn (Acer palmatum), papieresdoorn (Acer griseum) of Himalayaberk (Betula utilis ‘Jacquemontii’). Deze bomen staan bekend om hun prachtige bladkleuren, opvallende bast of bijzondere takken. Bij het planten van een boom moet je letten op een goede bodemstructuur. Als je dit niet doet kunnen zich er diverse problemen voor doen zoals slechte beworteling, slechte drainage van regenwater, zuurstofgebrek of slechte groei.

Lees verder onder de advertentie

Om de bodem en het plantgat te verbeteren kun je gebruik maken van DCM Vivimus Universeel voor sierheesters, hagen, buxus, bomen, rozen en vaste planten. Hierdoor houdt de grond het water beter vast en de voedingselementen spoelen minder snel uit.

Benodigdheden

Met onderstaande tuingereedschappen kun je een boom planten.

Lees verder onder de advertentie

Boom planten

Een boom planten kun je het best doen aan de hand van de video en bijgaand stappenplan. Zo is de kans groot dat je boom goed aanslaat!

  1. Schep het plantgat uit. Dit moet ongeveer twee keer zo diep zijn als de pot of de wortelkluit. Is de grond van mindere kwaliteit of erg zwaar, maak het gat dan groter en dieper. De knobbel (entplaats) moet wel altijd boven de grond staan.
  2. Maak de aarde in het plantgat goed los, ook aan de zijkanten.
  3. Meng de aarde in het plantgat met compost.
  4. Geef de boom in de pot veel water en gooi ook een emmer of gieter leeg in het plantgat. Wacht tot de aarde het water heeft opgenomen.
  5. Nu ga je de boom planten. Haal de boom voorzichtig uit de pot, zodat je de wortels niet beschadigt.
  6. Til de boom aan de kluit op en zet hem in het plantgat. Zorg ervoor dat de kluit diep genoeg in de grond zit. Controleer of de boom recht staat.
  7. Als de boom helemaal rechtop staat, vul je het plantgat met meer aarde en compost. Trap dit regelmatig voorzichtig aan. Zorg ervoor dat de grond in het plantgat weer dezelfde hoogte krijgt als het omringende gras of bloembed.
  8. Geef de boom opnieuw water en voeg, als dat door de grond is opgenomen, eventueel nog wat aarde en compost toe. Zo wordt de bodem helemaal egaal.
  9. Als het plantgat helemaal is opgevuld, hark je de laatste goede compost erover heen. Nu is je boom klaar om te groeien en bloeien.
  10. Zorg voor een goede boomspiegel van één bij één meter. Op deze plaats rondom de stam mag geen gras of onkruid groeien. Bij schone grond kan het water rechtstreeks naar de wortels.
Lees verder onder de advertentie

Geef een boom na aanplant altijd voldoende water, zodat hij goed kan aanslaan. Wordt je boom te groot dan kun je de boom snoeien.

Voor meer informatie: DCM-info.nl