Japanse kornoelje (Cornus kousa)
Wat voor bloemen krijgt de Japanse kornoelje?
De Japanse kornoelje, Cornus kousa, is een buitenbeentje in het assortiment van kornoeljes. De naam is niet echt ingeburgerd in ons land, maar we zien hem hier ook niet zo vaak. De Cornus kousa is vrij teer is en gevoelig voor de juiste omstandigheden. Als hij goed aanslaat, is het echter een prachtige struik. Hij bloeit uitbundig met witte bloemen. De eigenlijke bloem van de Cornus kousa is een wit knopje met er omheen vier grote witte schutbladeren. Als de bloem is uitgebloeid, blijven de schutbladeren staan, waardoor het lijkt dat hij heel lang bloeit. In de herfst verschijnen heel aparte vruchten die lijken op lychees. Het vruchtvlees smaakt exotisch en zoet, maar is wel wat melig. Het wordt niet aangeraden veel vruchten te eten. In elk geval niet de schil. Als de vruchten aan de struik hangen, begint het blad te verkleuren naar purperrood. Als dit afvalt, ziet men dat de stammen van deze kornoelje niet bijzonder van kleur zijn.
Wanneer staat de Cornus kousa in bloei?
Kornoeljes zijn prachtige heesters die ruimte nodig hebben om tot hun recht te komen. Het Latijnse cornus betekent hoorn en verwijst naar de vorm van de takken in de winter. Kornoeljes zijn gedurende het gehele jaar attractief. Meestal witte bloemen in het voorjaar. Mooi groen loof in de zomer. Bessen in de herfst en bij een aantal soorten prachtig gekleurd eenjarig hout dat zichtbaar wordt, nadat de heester zijn bladeren is verloren. De takken zijn overigens erg stevig en duurzaam. Dit was al langer bekend. De in 1991 gevonden mummie in het Ötztal uit de periode 3000 jaar voor Christus had pijlen bij zich, gemaakt van kornoeljetakken.
Wat voor soorten Kornoelje zijn er?
Er zijn meer dan 60 soorten van de kornoelje bekend, waarbij de grootste verschillen zitten in de kleur van de bloemen en de takken. Meer informatie over deze verschillende soorten is te vinden in de plantenindex.
Wat voor standplaats is geschikt voor de Cornus kousa?
Wil je de Cornus kousa in de tuin planten en maak je eerst een beplantingsplan? Geef de alleenstaande kornoelje dan een mooie en ruime plaats in de tuin, hier kan hij zich goed ontwikkelen. De Japanse kornoelje is gevoelig is voor de juiste omstandigheden. Hij heeft een tegen wind beschutte plek nodig in de zon tot halfschaduw. Daarnaast heeft hij behoefte aan voedsel. Geef hem daarom elk voorjaar een flinke laag humusrijke compost.
Is het nodig om de Kornoelje te snoeien?
Deze kornoelje hoeft niet te worden gesnoeid, want hij heeft een schitterende natuurlijke vorm. Echter, je kunt wel het dode hout wegknippen of ingrijpen als de goede vorm verloren dreigt te gaan. Als je dit in de winter doet, zie je het beste waar je moet knippen.
Kenmerken:
Benaming
Naam
bladverliezend
Latijnse naam
Cornus kousa
Familie
Japanse kornoelje
Latijnse familie
kousa
Onderhoud
Verzorging
Geen speciale verzorging nodig.
Snoeien
Eventueel dood hout in de winter snoeien.
Bemesting
In het voorjaar humusrijke compost geven.
Winterhard
goed
Bodem
vochtige kalkvrije grond
Vochtigheid
matig tot vochtig
Licht
Type
Zon, Halfschaduw
Beschrijving
lichte schaduw
Hoogte
Maximaal
600
Beschrijving
tot 6 meter
Kleuren
Eerste kleur
Groen
Tweede kleur
Geel
Kleurbeschrijving
groengeel met opvallende witte schutbladen
Bloeitijd
Begin
Mei
Eind
Juni