Leverkruid (Eupatorium purpureum)

Leverkruid dankt zijn naam aan de leverkleur die de plant heeft. Het is een goede plant als je meer vlinders naar de tuin wilt lokken, lees meer.

Hoe ziet de Eupatorium purpureum eruit?

Leverkruid, Eupatorium purpureum, kan af en toe iets geheimzinnigs hebben. Naast de aparte bloemkleur, kan een najaarszonnetje op een wat mistige ochtend een bijzonder silhouet geven aan deze hoge planten.

De soort Eupatorium purpureum, waarvan de twee Latijnse naam paarsachtig betekent en verwijst naar de paarsgestreepte stengels, is een mooie soort voor in de tuin. Hij wordt twee meter hoog en bloeit laat in het seizoen met schermen in een bijzondere lichtpaarse, leverachtige kleur. Door zijn late bloei is hij op dat moment een goede voedselbron voor insecten. Met name vlinders zijn er dol op. Als de bloem is uitgebloeid, behoudt hij een prachtig silhouet in winter.

Waar komt de naam leverkuid vandaan?

Leverkruid is een van de vele namen waaronder dit plantengeslacht bekend is. Deze vaste planten of struiken zijn genoemd naar de kleur van de bloemen of als foutieve vertaling van Eupatorium (het lijkt op het Griekse ‘hepar’ dat lever betekent) of omdat het lever- en andere buikklachten zou genezen. Andere namen zijn in het Nederlands koninginnekruid en in het Engels ‘Joe-Pye weed’, naar een Indiaanse medicijnman die met dit kruid ook al mensen genas. Het tweede deel van de Amerikaanse naam ‘weed’ (onkruid), geeft het al een beetje aan: de meeste soorten, er zijn er honderden, kunnen behoorlijk woekeren. Slechts een paar mooie soorten worden graag in de tuin toegepast. Een aantal anderen wordt in homeopathische geneesmiddelen gebruikt vanwege hun vermeende geneeskrachtige werking. Dit was al in zwang voor het begin van onze jaartelling bij een Perzische koning genaamd Eupator, de naamgever aan de Latijnse naam van dit geslacht.

Waar plant ik de Eupatorium purpureum?

Voor leverkruid dient de grond vochtig te zijn. Bij voorkeur moet de bodem ook wat kalk bevatten. Een zonnig plekje is belangrijk. Deze soort leverkruid groeit op iets drogere gronden dan de meeste anderen. De grond moet wel wat voedselrijk zijn. In de zon doet deze plant het best, maar wat schaduw wordt verdragen.

Moet ik leverkruid snoeien?

Het beste kun je de oude stengels pas in het voorjaar weer afsnijden, zij zijn namelijk nog erg sierlijk in de winter. Door zijn lengte kan hij wel omwaaien bij najaarsstormen. Je kunt hem dan het beste steunen. Na vier tot vijf jaar kun je de plant het beste rooien, scheuren en de jonge delen opnieuw uitplanten. Zo houd je een vitale plant.

yma517g8ee0k_w2400.jpg

Kenmerken: