Levensboom (Smaragd)

Is de Thuja occidentalis ‘Smaragd’ geschikt voor in een haag?

De levensboom Thuja occidentalis ‘Smaragd’ doet het goed als haagconiferen maar ook als solitaire plant. Het is een zeer sterke, winterharde conifeer.

De geschiedenis van de Westerse levensboom

Thuja is een conifeer met historie. Thuja is afgeleid van het Griekse woord ’thuo’, dat offeren betekent. De boom werd gebruikt bij offerrituelen, omdat hij een heel aangename geur verspreidt tijdens de verbranding. Deze geur is zeer specifiek voor de Thuja. Uit verse bladeren, twijgen en schors worden etherische olie gewonnen, die hun toepassing vinden in medicijnen en parfums. Een Franse ontdekkingsreiziger leerde in de 16de eeuw van de indianen wat voor positieve invloed de Thuja op de behandeling van scheurbuik had. Aan deze werking dankt de levensboom dan ook zijn naam. De meeste uit Noord-Amerika en Azië stammende soorten worden veel te groot voor een gewone tuin. Van alle soorten bestaan echter mooie kweekvormen. Occidentalis betekent ‘uit het westen’.

Hoe hoog wordt de Thuja occidentalis?

Deze levensboom heeft geel of groen loof en groeit zonder veel problemen op de meest verschillende gronden. Zijn vruchten zien er uit als kleine kegeltjes. Na tien jaar zijn de bomen zo’n 2,5 à 3 meter hoog. Wanneer de bomen niet gesnoeid worden, kunnen ze uiteindelijk wel 8 tot 10 meter worden. Het hout van deze levensboom wordt vanwege zijn vochtbestendigheid gebruikt in de scheepsbouw, maar ook past men het toe op blokhutten, kozijnen en deurposten. Omdat de boom een leeftijd kan bereiken van wel 800 jaar, wordt hij vaak gebruikt bij onderzoeken naar het klimaat.

Hoe kan ik de Thuja occidentalis ‘Smaragd’ onderhouden?

Het is beter om de boom niet op tochtige plekken of in de drup van andere bomen te plaatsen. Thuja’s vragen een voedzame grond, die niet te kleiig is en die niet mag uitdrogen. Het aanbrengen van mulch boven de wortels is een goede methode om uitdroging te voorkomen. Geef de Thuja occidentalis in het voorjaar coniferenmest. Bescherm Thuja’s in de winter tegen vrieskou door het te bedekken met bijvoorbeeld gordijnstof. In maart kunnen door wind en sneeuw afgestorven takken en twijgen worden afgeknipt. Om de strakke haagvorm te behouden, kunnen deze coniferen beste in september worden gesnoeid. Snoei niet op warme en zonnige dagen. Er is dan een kans dat het loof verbrandt. Geef voldoende voeding aan de basis, boven de wortels. Tijdens droogte is het gewenst de boom te sproeien, ook op het loof.

5i05dri882th_w2400.jpg

Kenmerken: