Levensboom (Elegantissima)

Is de Thuja orientalis ‘Elegantissima’ een conifeer?

De levensboom Thuja orientalis ‘Elegantissima’ is een conifeer, pyramidevormig en verkleurt van goudgeel in de zomer naar bronskleurig in de winter.

De geschiedenis van de Thuja orientalis ‘Elegantissima’

Thuja is afgeleid van het Griekse woord ‘thuo’, dat offeren betekent. De boom werd gebruikt bij offerrituelen, omdat hij een heel aangename geur verspreidt tijdens de verbranding. Deze geur is zeer specifiek voor de Thuja. Uit verse bladeren, twijgen en schors worden etherische olie gewonnen, die hun toepassing vinden in medicijnen en parfums. Een Franse ontdekkingsreiziger leerde in de 16ed eeuw van de indianen wat voor positieve invloed de Thuja op de behandeling van scheurbuik had. Aan deze werking dankt de levensboom dan ook zijn naam.

De meeste uit Noord-Amerika en Azië stammende soorten worden veel te groot voor een gewone tuin. Van alle soorten bestaan echter mooie kweekvormen. Thuja orientalis kan makkelijk onderscheiden worden van andere Thuja’s omdat de bladeren verticaal staan.

Hoe onderhoud ik de Thuja orientalis ‘Elegantissima’?

Het is beter om de boom niet op tochtige plekken of in de drup van andere bomen te plaatsen. Thuja’s vragen een voedzame grond, die niet te kleiig is en die niet mag uitdrogen. Het aanbrengen van mulch boven de wortels is een goede methode om uitdroging te voorkomen. Een handige video voor het mulchen van de grond is te vinden op de site. Geef de Thuja in het voorjaar coniferenmest. Bescherm Thuja’s in de winter tegen vrieskou door het te bedekken met bijvoorbeeld gordijnstof.

wyh5axr8xcnp_w2400.jpg

Kenmerken: