Leucothoe (Leucothoe walteri)

Leucothoe walteri heeft witte bloempjes in mei, maar vooral heel veel mooi verkleurende bladeren en die zijn dan ook de pracht van deze struikjes.  Ze verkleuren tussen rood en groen en blijven ook in de winter de tuin kleur geven. Ze zijn vooral te zien onder rododendrons en in heidetuinen.

De mythe van de Leucothoe

Leucothoe (spreek uit leu-ko-to-ee met de nadruk op ‘ko’) heeft geen aparte Nederlandse naam. De naam Leucothoe komt uit de Griekse mythologie. Een Babylonische prinses met deze naam was een geliefde van de god Apollo. Haar vader keurde deze liefde niet goed en hij begroef haar daarom levend. Apollo redde haar leven door haar in een plant te veranderen. Ze is een mooie en populaire plant geworden.

Hoe onderhoud ik de Leucothoe walteri?

Leucothoe behoort tot de heideachtige planten en staan graag beschut in humusrijke, zure, vruchtbare grond. Geef na het inplanten royaal water. Het is zelfs goed om rond de planten een ondiep geultje te maken en daar de eerste weken na het planten wekelijks water in te gieten. Meer informatie over het bewateren van planten is te vinden op de site. Het is goed om ieder jaar na de bloei (dus in de zomer) een paar oudere takken weg te nemen om de struiken te verjongen. In het voorjaar kun je een kalkvrije basisbemesting geven. Het beste is speciale mest voor zure-grondplanten. Breng boven de wortels een mulchlaag van schorssnippers aan. Dat helpt tegen uitdroging van de grond en gaat onkruidgroei tegen. Bovendien blijft de grond daardoor zuur.

u6d5e0x8dp8i_w2400.jpg

Kenmerken: