Lavendel (Lavandula angustifolia)

De blaadjes van de ‘echte’ lavendel, Lavandula angustifolia, zijn eerst grijzig, maar worden steeds groener. De bloemetjes zijn donkerblauw en bloeien in juni en juli. Het is de meest voorkomende soort in de tuin en een mediterrane plant. Wil je ook direct lavendel kopen? Klik dan hiernaast op de bestelbutton.

Lavandula angustifolia is trendy!

Lavendel is al een aantal jaren erg trendy. Dat heeft een aantal redenen. De bloemen geuren verrukkelijk en wordt intensief bezocht door bijen, hommels en vlinders. Vanwege de geur is lavendelolie een belangrijke grondstof voor zeep, parfum en eau de cologne. Daarnaast heeft dit welriekende struikje decoratieve, groengrijze bladeren die het behoudt gedurende de winter. Het is erg mooi in borders, rotstuinen en zelfs als haagje. Vaak wordt lavendel in kruidentuinen aangeplant omdat de meeste kruiden er niet zo mooi uitzien. De oorsprong van de lavendel is het Middellandse Zeegebied. Daar zijn enorme velden te aanschouwen in de omgeving van ‘parfumplaatsen’ zoals Grasse in Frankrijk.

Is lavendel gezond?

Lavendel wordt maximaal een halve meter hoog en is vooral in jonge toestand sterk behaard. Tenslotte draagt het beperkte onderhoud bij aan de populariteit van lavendel. De naam Lavandula komt van het woord lavare, dat ‘wassen’ betekent in het Latijn. De Romeinen, en de Grieken trouwens ook, gebruikten lavendel als badkruid, zowel vanwege de geur als vanwege de therapeutische werking. Echte lavendel heeft verschillende medicinale eigenschappen. Zo werkt het bijvoorbeeld zeer kalmerend bij stress. Angustifolia betekent smalbladig. Hoe meer hij in de zon staat, hoe intensiever de kleur wordt. Wil je het kruid zelf gebruiken in bijvoorbeeld geurzakjes? Dan kun je de bloemen drogen.

Waar kan ik lavendel planten?

Wil je lavendel planten? Lavandula angustifolia is geschikt voor droge, maar humusrijke grond. Voor een rijke bloei zet je lavendel in de zon. Het staat prachtig in de border. Als je Lavandula angustifolia kopen wilt kun je hierboven op de bestelknop klikken. Ook kun je bij ons kant en klare borders met deze plant bestellen, zoals onze zeeborder.

Wanneer kan ik lavendel snoeien?

Knip uitgebloeide aren direct weg. In het voorjaar kun je scheuten die het jaar ervoor hebben gebloeid, snoeien. Knip echter nooit te diep in de struik. Na twee of drie jaar wordt de bloei minder en zul je voor een nieuwe struik moeten zorgen. Echte lavendel kan goed tegen de zon. Verwijder direct na de bloei de bloemen om sterke compacte struikjes te behouden die goed blijven bloeien. Terugsnoeien na de vorst tot 10 centimeter is aanbevolen. Lees meer over lavendel snoeien.

Is lavendel winterhard?

’s Winters is stagnerend vocht in de bodem slecht voor de plant. In strenge winters kan de lavendel bevriezen, maar dat is geen probleem. Na een snoeibeurt in het voorjaar loopt hij gewoon weer uit. Lees meer over planten beschermen tegen vorst.

Wat doe ik tegen lavendelschimmel?

Een beetje kalk in de bodem is optimaal voor lavendel. Een specifiek probleem van lavendel is de lavendelschimmel die in snel tempo delen laat afsterven. Snoei de aangetaste takjes ruim weg en verbrand de resten. Lees meer over schimmels.

Kan ik lavendel stekken?

Lavendel stekken is heel goed mogelijk. Je kunt van deze heester een zomerstek nemen in de maanden juni, juli en augustus. Hoe je een levendel stekken kunt lees je bij heesters stekken. Succes!

 

0c45j6x853q9_w2400.jpg

Kenmerken: