Kweepeer

Kun je de kweepeer eten?

De kweepeer, Cydonia oblonga,  is een van de oudste vruchtensoorten! Kweeën zijn verwant aan appels en peren. Ze worden vaak gebruikt als onderstam voor perenbomen omdat ze minder hoog worden. Na de bloei in mei met lichtroze bloemen kun je in oktober de keiharde goudgele vruchten plukken. In eerste instantie lijken die niet erg lekker omdat ze keihard en niet zo zoet zijn, maar ze zijn zeer geschikt zijn voor het maken van jam en gelei.

De geschiedenis van de kweepeer

Via de Grieken en de Romeinen is de kweepeer in Europa gekomen. Ze heetten melon kydonion, oftewel appels van Kreta. In het Oude Griekenland stond de kwee voor liefde, geluk, vruchtbaarheid en andere goede dingen. De kweeappel veroorzaakte ondertussen wel de Trojaanse oorlog. Op de bruiloft van Peleus en Thetis was Eris, de godin van de twist niet uitgenodigd. Zij veroorzaakte toch nog ruzie door een ‘gouden’ appel, de kweeappel, te gooien waarop stond: voor de mooiste. De godinnen kwamen niet uit deze kwestie en ze lieten prins Paris de zaak uit maken. Iedere godin had wel wat moois voor hem in petto, wanneer zij werd gekozen. Athena zou hem wijsheid geven, Hera macht, maar Paris koos voor Aphrodite, de godin van de liefde. Uit dank kreeg hij de mooiste vrouw van Griekenland, Helena.

Hoe onderhoud ik de kweepeer?

Deze boom doet het goed in de zon op een niet al te winderige plek, waar de grond een beetje vochtig is. Hij stelt weinig eisen wat onderhoud betreft. Eventueel kun je de boom snoeien nadat het blad gevallen is. Je kunt dan het best een geraamte maken waarbij 3-4 takken loodrecht op de stam staan en verder dunt u de boom uit zodat er voldoende licht en lucht is. Na de bloei kun je de wortels met organische mest bedekken.

Op de hoogte blijven van het laatste tuinnieuws kan! Houd hiervoor onze tuinblog in de gaten.

pm95zad8a1nj_w2400.jpg

Kenmerken: