Kogelboterbloem (Trollius europaeus)

Wat voor bloemen krijgt de Kogelboterbloem?

De kogelboterbloem Trollius europaeus komt uit de Alpen (alpenweiden Europa), maar je treft ze ook aan in Schotland, Ierland en Finland. Het is een zeer geschikte borderplant, waarvan de onderste bladeren langgesteeld zijn en de bovenste zittend. De bolvormige lichtgele bloemen zijn opgebouwd uit 10 à 15 kelkbladeren en 5 à 10 honingnapjes. Deze laatste zijn net zolang als de meeldraden.

Is de Kogelboterbloem een vaste plant?

De Nederlandse naam kogelboterbloem heeft de plant te danken aan zijn kogelronde bloemen. Maar dit gaat niet voor alle soorten op. Er zijn er ook met openstaande bloemen. Kogelboterbloem is een opgaande vaste plant, waarvan de bloemstengels hol zijn. De bloemen, die als regel in de voorjaarsperiode verschijnen, zijn bijzonder. De gele kleur danken ze aan de kelkbladeren. De eigenlijke kroonbladeren zijn nectariën geworden. Ze kunnen ook als tongvormige kroonbladeren worden beschouwd. De hoogte van de verschillende soorten (en cultivars) varieert van amper 40 tot 100 centimeter. Naast de Trollius europaeus zijn er meer soorten van de kogelboterbloem. Meer informatie hierover is te vinden in de plantenindex.

Wat voor standplaats is geschikt voor Trollius europaeus?

Vochtige kleigrond of humusrijke zandgrond op een zonnige tot lichtbeschaduwde standplaats, dat heeft de Trollius europaeus nodig. Na 5 tot 6 jaar oprooien en delen.

ers5y4c8n5dh_w2400.jpg

Kenmerken: