Klokjesbloem (Campanula portenschlagiana)

De klokjesbloem Campanula portenschlagiana komt uit de Balkan. Laat hem zich lekker over muurtjes, stenen en tegels uitbreiden.

Waar groeit de klokjesbloem?

De  Campanula portenschlagiana vestigt zich ook graag in oude muren en tussen voegen in de verharding. Het is een kale zodenvormende vaste plant met liggende stengels en blaadjes die 3 à 5 cm groot en hartvormig zijn met getande randjes. De klokvormige bloemen van de  Campanula portenschlagiana groeien in trossen aan lange scheuten. Ze zijn paarsblauw.

Wanneer bloeit de klokjesbloem?

De bloei vindt plaats in de periode juni-juli. Er volgt vaak nog een tweede nabloei in de vroege herfst. Een kleurrijke verrassing.

Toepassing Campanula portenschlagiana

Een plantje uit de bergen in de tuin. De klokjesbloem groeit in Europese berggebieden en is dan ook heel leuk om in rotstuinen te zetten. Klokjesbloemen zijn heel geschikt voor hanging baskets en om de bodem mee te bedekken.
Zoals de naam doet vermoeden lijken de bloemen op klokjes, maar er zijn ook soorten die bijvoorbeeld stervormige bloemen hebben. De lengte van klokjesbloemen lopen zeer uiteen. Er zijn soorten van amper tien centimeter hoog en planten van bijna twee meter.

Hoe kan ik Campanula portenschlagiana verzorgen?

Het overgrote deel van de soorten is heel tevreden met gewone tuingrond en een lekker zonnige standplaats. Ziek zijn ze zelden. Zij hebben wel regelmatig last van slakken.

Om de drie tot vier jaar kunt u de planten opnemen en scheuren, zodat ze (veel) langer meegaan. Doe dit in het voorjaar. Deze soort groeit overal en verdraagt nogal wat droogte. Meer over planten water geven lees je op onze site. De indruk bestaat dat hij licht beschaduwde plaatsen het prettigst vindt.

9hj5rra88k5h_w2400.jpg

Kenmerken: