Keukentijm (Thymus vulgaris)

Hoe groeit keukentijm?

Keukentijm, Thymus vulgaris, komt uit de Maquis van het Middellandse-Zeegebied. Keukenkruid, bijenplant, eventueel in de border. De Thymus vulgaris is een struikje van 15 à 30 cm, waarvan de blaadjes al bij de minste of geringste aanraking sterk geuren. De kort behaarde twijgjes dragen ronde blaadjes van ± 1 cm groot. De randen zijn ingerold en aan de onderzijde zijn de blaadjes enigszins viltig. De lichtlila, soms bijna witte lipbloemen bevinden zich in korte schijnharen. Bloeitijd (mei-)juni-juli.

Waar gebruik ik keukentijm voor?

Tijm kennen we natuurlijk allemaal als kruid dat met name erg geliefd is in de mediterrane keuken. Keukentijm heeft een bolvormige groeiwijze, waar andere vaak kruipend of spreidend zijn. Het is een houtige of alleen aan de basis verhoutende plant, met meestal sterk geurende blaadjes. De tegenoverstaande blaadjes zijn steeds zeer klein van stuk en eivormig of ovaal. Vaak blijven de blaadjes ’s winters aan de plant zitten, zodat je er het hele jaar plezier van hebt. Het zijn zomerbloeiers met zeer kleine bloemetjes die vaak lila van kleur zijn. Naast keukentijm zijn er meer soorten tijm bijvoorbeeld citroentijm of kruiptijm.

Trekt Tijm bijen aan?

Tijm komt uit de gematigde en warme delen van Europa. De bloemen van tijmsoorten bevatten nectar met een extreem hoog suikergehalte (76-78%), vandaar dat bijen er veel in de buurt vertoeven. Ze hoeven maar weinig vocht te onttrekken om er honing van te maken (suikergehalte 80-82%). Weinig werk en een hoge opbrengst dus. Tijmhoning vind je onder andere in Griekenland.

Hoe verzorg ik mijn Thymus vulgaris?

De meeste soorten groeien van nature op arme grond en droge, zonnige plaatsen; ze groeien ook goed in voedselarme grond. De plantjes kunnen ’s winters invriezen. In april terugsnoeien.

zjg5eyj8lkfn_w2400.jpg

Kenmerken: