Jakobsladder

Wanneer bloeit de Jakobsladder?

De lilablauwe bloempjes met gele meeldraden van de Jakobsladder Polemonium reptans ‘Blue Pearl’ zijn relatief klein (1-2 centimeter), en verschijnen in trossen. De plant bloeit in de periode april-juni. De cultivar ‘Blue Pearl’ blijft kleiner dan de soort (30 centimeter) en bloeit diep violetblauw.

Is de Polemmonium reptans geschikt als borderplant?

Polemonium reptans is een soortje voor zon of halfschaduw dat 25-40 centimeter hoog en gemakkelijk even breed wordt. De plant groeit met een kruipende (reptans betekent kruipend) wortelstok langzaam verder uit. De naam Jakobsladder dankt deze plant aan zijn bloemen. Over de bloemstengel staan de bloemen twee-aan-twee naast elkaar als de sporten van een ladder. Je hebt een beetje fantasie nodig, maar het neemt niet weg dat dit fantastisch bloeiende planten zijn tijdens de zomer. De meest voorkomende kleur is blauw in allerlei tinten. De Jakobsladder is nauw verwant aan de bekendere floks (Phlox) en komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika, Noord- en Midden-Europa. In ons land zien we hem in borders, vooral in natuurtuinen.

Wat voor bodem is het beste voor de Jakobsladder?

Jakobsladderss houden van vruchtbare, iets vochtige, maar goed doorlatende grond. Ze groeien zowel in zon als halfschaduw. Veel soorten zaaien zich gemakkelijk uit. Geef in het voorjaar bij de een lichte basisbemesting. Na de winter opschonen. Polemonium reptans heeft een sterkere voorkeur voor vochtige grond. Je dient er daarom voor te zorgen dat de bodem niet uitdroogt. Water geven is dus belangrijk.

s4n5t5y80u42_w2400.jpg

Kenmerken: