IJslandse papaver

De Papaver nudicaule ‘San Remo’ bestaat uit een mix van allerlei kleuren IJslandse papaver en heeft grote bloemen.

Is de IJslandse papaver een vaste plant?

In de Nederlandse en Belgische flora is de eenjarige klaproos een bekende verschijning, met name langs wegbermen. Ook komt het familielid Papaver somniferum in ons land voor als landbouwgewas dat maanzaad levert. Een ander maar beruchter product is de opium die uit dit gewas wordt gewonnen. Het wordt echter tevens gebruikt om geneesmiddelen van te maken. De Papaver nudicaule is echter een hele andere ‘klaproos’. Hij komt uit (sub)arctische gebieden in Europa, Azië en Noord-Amerika. Hier wordt hij IJslandse papaver genoemd. Het is een kortlevende vaste plant die om die reden ook veelal als tweejarige plant wordt beschouwd.

Wat voor bloemen krijgt de IJslandse papaver?

De alleenstaande bloemen zijn oorspronkelijk geel van kleur, maar er komen ook witte, rode, roze, zalm- en oranje gekleurde kweekvormen voor. De bloemknoppen zijn hangend maar richten zich tijdens de bloei op. Als je het blad na de bloei afsnijdt, is er een kans op een tweede bloei. Echter, je mist dan wel de unieke vruchten die worden gevormd. Ze zijn namelijk vergelijkbaar met een zoutvaatje. Op de vrucht zit een dekseltje waarin gaatjes zitten, waaruit het zaad wordt gestrooid.

Wat voor bodem is geschikt voor de IJslandse papaver?

De IJslandse papaver groeit op vrijwel alle grondsoorten en verdraagt enige schaduw. Gezien zijn oorsprong staat hij graag op een koele plek. Je hoeft geen onderhoud te verrichten. De plant zaait zichzelf uit. Lukt dat niet dan kun je een beetje helpen door in juli bij te zaaien. In het voorjaar kun je de plant een beetje fatsoeneren door het afgestorven blad weg te knippen. Eventueel na de bloei kun je de planten terugknippen voor een tweede bloei.

Op de hoogte blijven van het laatste tuinnieuws kan! Hou hiervoor de website in de gaten!

l0e5glf8zxa5_w2400.jpg

Kenmerken: