Hertshooi (Hidcote)

Is Hertshooi wintergroen?

De hertshooi Hypericum ‘Hidcote’ komt vermoedelijk uit China en is bij ons zeer goed vorstresistent. Het is een vrijwel wintergroene heester (alleen in strenge winters valt het blad) en wordt een ruime meter hoog.

Waarvoor wordt Hypericum gebruikt?

De geslachtsnaam Hypericum is genoemd naar een van de soorten, namelijk Sint-Janskruid. Het Griekse hyper betekent ‘boven’ en eikon ‘beeld’. Bedoeld is het hemelse beeld van de evangelist Johannes die de draak op afstand houdt, wat ook medicinaal is gemeend. Dit inheemse kruid wordt toegepast als ontstekingsremmer, pijnstiller en antidepressivum. De werkzame stof is afkomstig uit klierpuntjes op de bladeren (alsof er vele malen met een naald in is gestoken). Deze stof is eigenlijk een afweermechanisme van de plant en zorgt ervoor dat de bladeren niet door dieren worden opgegeten.

Wanneer bloeit Hypericum ‘Hidcote’?

Hertshooi of Sint-Janskruid is een mooie bloeier die in de zomer maanden achtereen kan bloeien. De gele bloemen hebben altijd opvallend veel meeldraden die in bundels bij elkaar staan. De Nederlandse naam hertshooi heeft een onduidelijke oorsprong. Hij komt in het wild voor dus wellicht eten herten van de bloemen of bessen.

Welke ondergrond is geschikt voor Hertshooi?

Een zonnige tot lichtbeschaduwde standplaats is het meest geschikt. De planten groeien in elke normale tuingrond die niet te zwaar is.

Hoe kan ik Sint-Janskruid snoeien?

De bloemen bloeien op eenjarig hout, dus kun je het beste elk voorjaar de struik terugsnoeien tot tien centimeter boven de grond. Geef in het voorjaar na het opschonen een goede organische basisbemesting. De Hypericum ‘Hidcote’ vriest vaak in en heeft dus winterbescherming nodig.

Meer informatie over het beschermen van planten tegen vorst is te vinden op de site. Bij droogte is tijdig water geven belangrijk.

dec5ctf8fdfs_w2400.jpg

Kenmerken: