Herfstaster (Prof. Anton Kippenberg)

De herfstaster Aster ‘Prof. Anton Kippenberg’ bloeit lavendelblauw en wordt vrij hoog: 40 centimeter. De plant behoort tot de Dumosus-groep, lage herfstaster die kussenvormig groeit; daarom wordt de plant ook wel kussenaster genoemd. 

Wanneer bloeit Aster ‘Prof. Anton Kippenberg’?

De bloei is soms zo rijk dat de hele plant onder de bloemen schuilgaat. Deze bloei begint in augustus en kan aanhouden tot in oktober. De bloemhoofdjes zijn vrij klein en bestaan uit twee delen. De schijf bestaat uit buisbloempjes in de kleur geel tot geelbruin. Hieraan zitten de lintbloempjes, die verschillende kleuren hebben, afhankelijk van de cultivar: roze, rood, blauw in allerlei tinten en wit. De bloemen worden druk bezocht door vlinders. De hoogte van de plant ligt tussen de 20 en 45 centimeter.

Waar komt de naam kussenaster vandaan?

De naam kussenaster is duidelijk afgeleid van de enigszins bolvormige groeiwijze van de plant. Oorspronkelijk groeien kussenasters in Noord-Amerika. Bij ons zien we hem ook wel in potten. De bloei valt in de periode augustus tot oktober en houdt lang aan (tot de eerste nachtvorsten een eind aan het kleurenfeest maken).

Welke soorten asters zijn er?

Asters staan altijd vrolijk: in de tuin waar ze veel vlinders en hommels trekken of binnen op de vaas. Er bestaan wel 600 soorten asters met grote onderlinge verschillen. Er is een grote diversiteit aan kleuren, hoewel geel zeldzaam voorkomt. De groeihoogte varieert van vijfentwintig centimeter tot wel twee meter en de bloeitijden lopen van mei tot oktober. Er is een onderverdeling die gebaseerd is op de bloeitijd. We kennen daarmee voorjaars-, zomer- en herfstasters. Meer informatie over verschillende soorten asters vind je in de plantenindex.

Waar kan ik Aster ‘Prof. Anton Kippenberg’ planten?

Het overgrote deel van de soorten groeit uitstekend in normale tuingrond. Een zonnige standplaats heeft de voorkeur maar iets schaduw wordt getolereerd. Ze verdragen ook wel enige droogte. Hoge asters kun je het beste wat steun geven omdat ze anders omvallen bij harde wind of regen. Als de bloemen wegblijven, dan kun je de wortels delen en de houtachtig geworden delen verplanten.

Wat doe ik tegen meeldauw op mijn aster?

De kussenaster heeft soms last van meeldauw. Een zonnige plaats met bij voorkeur wat wind maakt de kans hierop kleiner. De planten verouderen snel en moeten daarom regelmatig worden gedeeld om ze in goede conditie te houden. Neem om de drie à vier jaar de planten op, scheur ze en plant ze opnieuw uit. Doe dit in het voorjaar. Knip de planten af in het voorjaar.

u8a507p8347k_w2400.jpg

Kenmerken: