Herfstaster (Lady in Blue)

De herfstaster Aster ‘Lady in Blue’ heeft een heel rustgevende kleur die prachtig harmonieert met lila en roze.

Wanneer bloeit Aster ‘Lady in Blue’ ?

De Aster ‘Lady in Blue’ behoort tot de Dumosus-groep en groeit kussenvormig. De kussenaster zoals deze daarom zo ook wel wordt aangeduid, bloeit soms zo rijk dat de hele plant onder de bloemen schuilgaat. Deze bloei begint in augustus en kan aanhouden tot in oktober. De bloemhoofdjes zijn vrij klein en bestaan uit twee delen. De schijf bestaat uit buisbloempjes in de kleur geel tot geelbruin. Hieraan zitten de lintbloempjes, die verschillende kleuren hebben, afhankelijk van de cultivar: roze, rood, blauw in allerlei tinten en wit. De bloemen worden druk bezocht door vlinders.

Hoe hoog wordt Aster ‘Lady in Blue’?

De hoogte van de plant ligt tussen de 20 en 45 centimeter. De naam kussenaster is duidelijk afgeleid van de enigszins bolvormige groeiwijze van de plant. Oorspronkelijk groeien kussenasters in Noord-Amerika. Bij ons zien we hem ook wel in potten. De 25 centimeter lage cultivar ´’Lady in Blue’ vormt halfgevulde bloemen (iets meer bloemblaadjes dan bij de gewone astervorm) en bloeit prachtig zuiverblauw. Alleen al het kijken naar de koel gekleurde bloemen geeft rust. Dus ideaal bij een zitplek. De bloei valt in de periode augustus-oktober.

Welke soorten asters zijn er?

Asters staan altijd vrolijk: in de tuin waar ze veel vlinders en hommels trekken of binnen op de vaas. Er bestaan wel 600 soorten asters met grote onderlinge verschillen. Er is een grote diversiteit aan kleuren, hoewel geel zeldzaam voorkomt. De groeihoogte varieert van vijfentwintig centimeter tot wel twee meter en de bloeitijden lopen van mei tot oktober. Er is een onderverdeling die gebaseerd is op de bloeitijd. We kennen daarmee voorjaars-, zomer- en herfstasters.

Waar kan ik Aster ‘Lady in Blue’ planten?

Het overgrote deel van de soorten groeit uitstekend in normale tuingrond. Een zonnige standplaats heeft de voorkeur maar iets schaduw wordt getolereerd. Ze verdragen ook wel enige droogte. Hoge asters kun je het beste wat steun geven omdat ze anders omvallen bij harde wind of regen. Als de bloemen wegblijven, dan kunt u de wortels delen en de houtachtig geworden delen verplanten. Meer over planten verplanten waaronder de Aster ‘Lady in Blue’ lees je op onze site.

Hoe kan ik Aster ‘Lady in Blue’ verzorgen?

De kussenaster heeft soms last van meeldauw, gelukkig is meeldauw te bestrijden. Een zonnige plaats met bij voorkeur wat wind maakt de kans hierop kleiner. De planten verouderen snel en moeten daarom regelmatig worden gedeeld om ze in goede conditie te houden. Neem om de 3 à 4 jaar de planten op, scheur ze en plant ze opnieuw uit. Doe dit in het voorjaar. Knip de planten af in het voorjaar.

uje57o08q3ar_w2400.jpg

Kenmerken: