Hemelsleutel

Er zijn vele soorten vetkruid, Sedum, lees meer over de Sedum telephium die ook wel Hemelsleutel wordt genoemd.

Is de Hemelsleutel een vaste plant?

De hemelsleutel Sedum telephium komt uit Europa (ook in Nederland en België), Klein-Azië. Het is een kale, opgaande vaste plant met een groeihoogte van 25-40 cm. De langwerpige tot omgekeerd eironde, zittende bladeren zijn merendeels verspreid geplaatst. De bloemen bevinden zich in halfbolronde tuilen, die tot 10 cm breed zijn. Soms zijn ze donkerrood, maar ook wel groengeel van kleur (respectievelijk ssp. purpureum en ssp. telephium). De bloei vindt plaats in augustus (-september). Het is een uitstekende plant voor de wilde tuin, de cultivars ook voor de border.

Welke soorten Sedum telephium zijn er?

Er is een grote variëteit aan soorten Sedum of vetkruid, waaronder de hemelsleutel. Van kamerplanten, die oorspronkelijk uit Mexico komen, eenjarig goed tot struikachtige planten. Ze zijn zeer populair in de tuin omdat ze laat bloeien en in het najaar extra kleur aan de tuin geven. De bloemen zijn kleine sterretjes die dicht bij elkaar zitten. Ook in de winter zijn de uitgebloeide bloemen prachtig, vooral boven een laagje sneeuw. Een andere reden voor de populariteit is dat Sedum in de top tien van vlinderplanten staat.

Heeft de Hemelsleutel genoeg vocht?

De bladeren van alle soorten zijn opslagplaatsen voor vocht. Als het lange tijd droog is geweest, wordt dit vocht gebruikt. In natte perioden wordt het vocht weer opgeslagen. Dat gaat het beste als de plant in de zon staat. Op het oppervlak van het blad zit een beschermende wasachtige laag, wat de verklaring is voor de Nederlandse naam.

Wat voor bodem heeft de Sedum telephium nodig?

Het overgrote deel van deze planten groeit in elke normale tuingrond en kunnen daar heel oud worden. De meeste prefereren zon. Door vorst afgestorven plantendelen kun je in het voorjaar verwijderen. Het zijn liefhebbers van een zonnige tot licht beschaduwde plek, die daar heel lang kunnen blijven staan.

Hoe vermijd ik dat de Hemelsleutel omvalt?

Hoewel de meeste soorten hemelsleutel Sedum niet zo hoog worden, kunnen enkele soorten een hoogte bereiken waarop ze makkelijk omvallen. Als je dit gebeurt, is er een truc om dit te vermijden. In mei of juni wip je met een vork de planten op. Dan breek je de wortels af en plaats ze terug in de grond. De plant wordt nu minder hoog. Of je zet er tijdig een plantensteun bij.

0j654nn8mgci_w2400.jpg

Kenmerken: