Guldenroede (Solidago virgaurea)

De guldenroede, Solidago virgaurea, valt op door de afwijkende bloeiwijze ten opzichte van de andere soorten. De echte guldenroede bloeit smal, waar de andere breed worden. Deze doet het ook goed op de vaas. De naam Solidago is afgeleid van solidus wat ‘stevig’ betekent en ago dat ‘maken’ betekent. Stevig maken dus, een eigenschap die verwijst naar de geneeskrachtige eigenschappen die Solidago heeft. In Amerika gebruiken indianenstammen de plant tegen beten van ratelslangen. Maar het staat ook bekend om zijn waterafdrijvende werking en als wondkruid.

De naam guldenroede (Solidago) klinkt bijna iedereen bekend in de oren en dat terwijl er van de meer dan 130 soorten van deze vaste planten maar één echt Europees is, de rest is Noord-Amerikaans. Enkele soorten zijn hier inmiddels wel ingeburgerd. Dat komt door hun woekerende eigenschappen, het makkelijke uitzaaien en het feit dat ze perfect tegen ons klimaat bestand zijn. In de tuin zie je eigenlijk alleen rassen die minder sterk woekeren dan de ‘wilde’ soorten en vaak veel rijker bloeien. De goudgele bloemen verschijnen in grote pluimen aan het eind van de stengel. Ze bloeien in de nazomer en zijn voor bijen en vlinders een heerlijk nectarfeest. Solidago virgaurea doet velen denken aan de nazomer en de komende herfst. De bloemen zijn dan te vinden langs bermen en bossen.

De guldenroede onderhoud

Solidago groeit goed in iedere normale tuingrond. Ze staan het liefst zonnig, maar lichte schaduw wordt wel verdragen. Geef in het voorjaar, na het weghalen van het afgestorven plantenmateriaal, een goede basisbemesting. Bij droogte water geven.

ink5f8z8grps_w2400.jpg

Kenmerken: