Gulden incalelie

Wat voor kleur bloemen krijgt de Gulden incalelie?

De incalelie Alstroemeria aurea ‘Orange King’ is schitterend oranje van kleur. Het is de sterkste kweekvorm. Incalelies zijn erg gewild in boeketten. Niet zo vreemd, want het is een prachtige bloem die in de meest wilde kleuren te krijgen is. De kleuren oranje, rood en geel komen veel voor en er zijn steeds opvallend donkere spikkels en vlekjes aanwezig. Het opmerkelijke aan de bladeren van de incalelie is dat die bladeren aan de voet gedraaid zijn, hierdoor zit de bladonderzijde aan de bovenkant!

Wanneer bloeit de Alstroemeria aurea ‘Orange King’?

De bloemen zijn 4 à 5 centimeter lang en lijken wel wat op die van lelies. De bloeiperiode valt in de zomermaanden, dus je kunt er heerlijk van genieten als je in je tuin zit. De lage vormen worden ook wel in potten gekweekt om ze ’s zomers op terrassen te plaatsen. Alstroemeria aurea komt uit Chili. Snijbloem, maar vooral borderplant die in gezelschap van Verbena hastata, Salvia uliginosa en een halfheester als Perovskia atriplicifolia een extra uitstraling krijgt. Het is een tot 100 cm hoge soort die slappe stengels bezit. Steun is te allen tijde nodig, zelfs op beschutte plaatsen. De bloemen van deze soort zijn licht oranjegeel van kleur. De bovenste bloemblaadjes zijn wat rood gestreept en bruin gespikkeld. Aan de uiteinden van de bloemblaadjes zien we vaak kleine groene puntjes.

Wat voor standplaats is geschikt voor ‘Orange King’?

De grond moet humusrijk, voedselrijk en kalkarm zijn. De standplaats moet zonnig tot licht beschaduwd zijn.

Is de Gulden incalelie wintergroen?

De planten zijn niet echt winterhard en een winterdek is geen overbodige luxe. Ook extreem vochtige omstandigheden in de winter worden slecht verdragen. Verder moet de grond ’s zomers matig vochtig zijn maar mag hij in de winter juist niet te veel vocht bevatten. Niet afsnijden na de bloei!

b4u5vlu8n5gn_w2400.jpg

Kenmerken: