Groot kaasjeskruid

Welke kleur bloemen krijgt Malva sylvestris?

Groot kaasjeskruid Malva sylvestris ‘Marina Dema’ bloeit rijk met prachtige paarsblauwe bloemen. Je kunt er van genieten van het begin van de zomer tot in de herfst. Deze kweekvorm doet het goed in borders en rotstuinen.

Past de Malva in een natuurlijke tuin?

De naam Malva bestond al in Romeinse tijd voor een van de soorten uit dit geslacht van ca. 40 een- en tweejarigen en vaste planten uit Europa, Noord-Afrika en Azië. De planten passen erg goed in vrij wilde, natuurlijke tuinen. Ze hebben veel weg van Lavatera en bloeien enorm lang. De bloemen zijn vijftallig (hebben vijf bloemblaadjes) en bloeien vooral in wit, roze en lila/violet. De meeldraden in het hart vallen sterk op. Ze zijn van onderen tot een buis verenigd. Het stuifmeel is zeer kleverig.

Is Groot kaasjeskruid geschikt als borderplant?

De algemene Nederlandse naam voor deze vaak wat struikvormig groeiende planten is kaasjeskruid. De naam komt van de zaaddoosjes die op Edammerkazen lijken. De Malva sylvestris komt in het wild door op het noordelijke halfrond (ook in Nederland en Belgie). De wilde soort die zich zeer overvloedig uitzaait, komt in cultuur weinig voor en is alleen bij heemplantenkwekers te koop. De cultivars die blauwachtige bloemen bezitten, worden als borderplanten toegepast. De ruwbehaarde vaste plant die 75-150 cm hoog kan worden, een en ander afhankelijk van de bodemomstandigheden. De bladeren zijn rond niervormig en veelal 5- of 7-lobbig. De bloemen staan met enkele bij elkaar en zijn roze van kleur met donkere strepen. Ze hebben een doorsnede van 2 à 3 cm. De bloei vindt plaats in de periode juni-september.

Wat voor bodem is geschikt voor Kaasjeskruidplanten?

Kaasjeskruidplanten vragen een goed gedraineerde, niet te voedzame grond. Er hoeft dus maar licht gemest te worden en op voedselrijke grond helemaal niet. Iets zure grond is het beste. Zon is een vereiste. Bij droogte water geven. Omdat verschillende soorten zichzelf sterk kunnen uitzaaien, zal wieden van zaailingen vaak nodig zijn of de uitgebloeide bloemen moeten tijdig worden weggenomen. De plant gedijt in elke normale tuingrond, maar is niet lang levend, dus geregeld vervangen

7a153ut8ssj6_w2400.jpg

Kenmerken: