Goudenregen

Is de Goudenregen geschikt voor een kleinere tuin?

De goudenregen Laburnum x watereri ‘Vossii´ is de meest voorkomende kweekvorm en leent zich uitstekend voor een kleinere tuin.

Welke soorten Laburnum x watereri zijn er?

Laburnum x watereri is genoemd naar de heer Waterer. Het is een kruising tussen de Laburnum alpinum en Laburnum anagyroides en is de sterkste en mooiste van zijn geslacht door de extra lange trossen. In tegenstelling tot sommige andere soorten zijn de bloemen reukloos. Laburnum brengt bij velen nostalgie en inspiratie naar boven. Want wie kent ze niet. Engelse tuinen met loopgangen van goudenregen. Naar beneden hangende bloemtrossen van wel 20 tot 25 centimeter lang en toppen die naar elkaar groeien. Een betoverend gezicht. Jammer is wel dat de uitbundige bloeiperiode (mei – juni) na circa drie weken voorbij is. De goudenregen is een plant uit de vlinderbloemenfamilie (Fabaceae) die zijn naam dankt aan de lange hangende bloemtrossen. In het wild groeit de goudenregen in Midden- en Zuid-Europa. De hoogte kan 7 meter bedragen. De boom wordt veel aangeplant in parken, tuinen en langs straten vanwege de sierwaarde. Goudenregen heeft ook een keerzijde, want de gehele plant is giftig, met name de zwarte peulen. Oppassen dus met name met (kleine) kinderen!

Op welke grond kan ik de Goudenregen het beste zetten?

Laburnum doet het goed in normale tuingrond bij voorkeur een beetje kalkhoudend. Zorg ervoor dat hij niet vol komt te staan met water, want daar heeft hij een hekel aan.

Is het nodig om de Goudenregen te snoeien?

Snoeien is niet nodig, alleen om wat dood hout te verwijderen. Snoeien in het levende hout kan leiden tot holtes waar water in kan blijven staan. Dit kan ervoor zorgen dat het hout gaat rotten. Dood hout herken je aan de zwartbruine of crèmige kleur. Zorg er wel voor dat je tijdens het snoeien van het dode hout, niet per ongeluk in het levende hout knipt.

Zoals gezegd past de goudenregen prima in een kleinere tuin. In een kleine tuin past vaak meer dan je denkt. In het artikel kleine tuin geven we een aantal voorbeelden.

df655qt8bu75_w2400.jpg

Kenmerken: