Glansmispel

De glansmispel is een heester die geschikt is als struik. De plant kenmerkt zicht door het wintergroen blijven en de kleine, witte bloemen in het vroege voorjaar. 

Wanneer bloeit de glansmispel?

De grote decoratieve glansmispel Photinia fraseri ‘Red Robin’ heeft in het voorjaar vuurrode scheuten die in de loop van het seizoen groen worden en in de winter groen blijven. In mei – juni krijgt de heester kleine witte bloemen. De bessen zijn blauw tot zwart.

Eigenschappen glansmispel

De glansmispel is een heester met bijzondere sierwaarde vanwege de kleurverandering van het blad. De Latijnse naam van de glansmispel is Photinia, dat helder of lichtgevend betekent in het Grieks. Deze heester wordt daarom ook gekenmerkt door glanzende bladeren die het licht sterk kunnen weerkaatsen. Deze eigenschap is ontstaan doordat de heesters in hun oorspronkelijke omgeving, in de gebergten van Azië, te maken hadden met felle zonneschijn. Ook een tweede opvallende eigenschap is hierdoor ontstaan.

Glansmispel als struik

In de lente zorgde de nog aanwezige sneeuw voor sterke reflecties. Om de jonge scheuten te beschermen tegen verbranding kregen zij de stof anthocyaan mee, die veel UV-straling absorbeert, maar tevens voor een vuurrode kleur zorgt. De glansmispel wordt toegepast als alleenstaande struik en heel af en toe in hagen. Ook zien we hem vaak op stam, waarbij het loof in een bolvorm wordt gesnoeid.

Wil je hem als haag gebruiken? Kijk dan bij haag planten.

Hoe kan ik mijn glansmispel onderhouden?

De glansmispel is een onderhoudsarme heester, kent weinig ziekten en plagen en heeft weinig snoei nodig. Een glansmispel moet wel beschutting hebben tegen wind met name tijdens strenge vorst. Achter, in het voorjaar loopt de glansmispel weer uit op het niet bevroren hout.

Wanneer kan ik de glansmispel snoeien?

Voor eventuele vormsnoei is maart de beste periode. Je kunt dan ook de heester verjongen door terug te snoeien tot ver op het oude hout. Laat echter voldoende ogen over voor de ontwikkeling van nieuwe takken. Bij volwassen exemplaren kunt u tussen de vijf en tien takken laten staan, maar laat een behoorlijke hoeveelheid loof achter zodat de heester zich volledig kan herstellen. Lees meer bij hoe snoeien.

Om het gehele jaar rode bladeren te hebben, kun je in de zomer deze mispel een tweede snoeibeurt geven waarbij u de uiteinden snoeit. Je hebt dan in de herfst opnieuw rode scheuten. Wel bloeit hij dan minder in het voorjaar.

yb85hw288qli_w2400.jpg

Kenmerken: