Gewone liguster (Ligustrum vulgare)

De liguster, Ligustrum vulgare, was al bij de Romeinen bekend als zeer gemakkelijk snoeibare plant. Daar waren ze gek op: planten met klein blad die zich in alle mogelijke modellen lieten snoeien. Zo konden ze ‘groene beelden’ vormen die als surrogaat werden gebruikt van de ook toen al niet te betalen luxe tuinbeelden die vaak uit Griekenland moesten worden geïmporteerd. 

Is de liguster populair?

De liguster is sindsdien in zijn diverse soorten nooit helemaal uit beeld verdwenen, maar toen na de Tweede Wereldoorlog in hoog tempo nieuwbouwwijken uit de grond werden gestampt, werd heel nieuwgebouwd Nederland volgezet met ligusterhagen als tuinafscheiding. Dat heeft zijn populariteit jaren daarna behoorlijk beïnvloed, maar eigenlijk zijn het heel mooie planten, met fijn blad, de meeste bloeien als losse struik prachtig met witte geurende bloempjes, waarna zwarte bessen verschijnen en diverse soorten blijven in normale winters groen. Veel voordelen dus, al helemaal als er even naar de vele soorten en cultivars met afwijkende bonte bladkleuren wordt gekeken.

Is de liguster een haagplant?

Ligustrum vulgare is niet de algemeen voor hagen gebruikte, groenblijvende liguster, dat is Liguster ovalifolium. Ligustrum vulgare is de gewone liguster, een bladverliezende struik die tot 5 m hoog kan worden. Het is een in Europa en West-Azië inheemse plant.

Is de liguster een schaduwplant?

Tijdens de bloei zit hij vol kleine witte bloempluimpjes. Het is een sterke soort die veel schaduw verdraagt. Daarom wordt hij vaak als dichte heester op moeilijke, donkere plekken toegepast. Hierdoor is hij ook populair bij vogels om in te nestelen.

Waar kan ik een liguster planten?

Ligusterstruiken groeien in iedere normale tuingrond en zowel in zon als lichte schaduw. Ze hebben ook niet bijzonder veel vocht nodig, maar hun wortels nemen het vocht zo goed op dat er in de buurt van liguster niet zo makkelijk iets groeit.

Hoe en wanneer moet ik de liguster snoeien?

Als haag kan de Ligustrum vulgare vrij smal worden gesnoeid vanwege de fijne vertakking. Gebruik hiervoor het juiste snoeigereedschap. Vanwege de snelle groei dien je dan regelmatig te snoeien. Je kunt een schema aanhouden van april tot september en dan om de vier tot zes weken.  Als struik kun je hem bijknippen in het voorjaar. Als hij flink is ingevroren, kun je de haagliguster drastisch terugknippen tot kniehoogte.

aps5pr78eybb_w2400.jpg

Kenmerken: