Gevlekte dovenetel (White Nancy)

Wat voor bloemen krijgt de Gevlekte dovenetel in bloei?

De gevlekte dovenetel Lamium maculatum ‘White Nancy’ is een cultivar met witte bloemen en extra opvallend getekend blad. Deze cultuurvariëteit woekert minder.

Is de Lamium maculatum ‘White Nancy’ een bodembedekker?

De Lamium maculatum ‘White Nancy’ is een zeer goede bodembedekker, ook voor schaduwrijke plaatsen. De plant wordt bijvoorbeeld gebruikt als ‘ondergrond’ voor aronskelken en flinke varens. Een dovenetel is een bodembedekker die letterlijk zijn kansen grijpt. Meer lezen over bodembedekkers? Dat kan! Neem eens een kijkje in het artikel bodembedekkers.  Een tot 25 centimeter hoge, zeer sterke vaste plant met vrij slappe, wortelende stengels en opgaande stengels die bloeien. De eironde bladeren zijn witgevlekt. De 2 à 3 centimeter grote lipbloemen zijn paarsrood, maar in het wild worden ook roze en witte bloemen, hoewel zelden, aangetroffen. De bloei kan al in april beginnen.

Wat kan ik doen tegen als ik geprikt ben door een dovenetel?

Alle soorten van de dovenetel kunnen behoorlijk woekeren. Het zijn planten met opvallend vierkante stengels en tegenoverstaande getande bladeren. In ons land vooral bekend van de wilde witte dovenetel (Lamium album). Ben je geprikt door een brandnetel, wrijf er dan met blad van de dovenetel over en het sap haalt de prikkeling weg. Vandaar de naam dovenetel. De dovenetel is oorspronkelijk inheems (onder andere in Zuid-Limburg), maar is daar nu voor het grootste deel verdwenen. In de middeleeuwen gebruikte men de bloemen om tuberculose of ontsteking aan de ademhalingswegen te bestrijden.

Wanneer bloeit de ‘White Nancy’?

De planten hebben veel mooie lipbloemen die bloeien tussen mei-augustus. Afhankelijk van de soort is de hoogte tussen 25 en 60 centimeter.

Wat voor grond heeft de Lamium maculatum ‘White Nancy’ nodig?

Voor de gevlekte dovenetel voldoen alle grondsoorten, mits deze niet te droog zijn. Hij doet het goed in zon en schaduw. Als de Laminium maculatum ‘White Nancy’ gaat woekeren, de planten opnemen en scheuren.

Bent u een echte tuinliefhebber en wilt u op de hoogte blijven van het laatste tuinnieuws? Dan kan dat op onze site. Daarnaast vindt u hier meer informatie over aankomende evenementen en ideeën voor de tuin.

b4x5yj08iz3v_w2400.jpg

Kenmerken: