Gentiaanereprijs

Is de Veronica gentianoides geschikt voor een rotstuin?

De gentiaanereprijs Veronica gentianoides is een soort uit de Kaukasus en Zuidwest-Azië. Je ziet hem vaak terug aan de rand van borders of in de grote rotstuin. De Veronica gentianoides is een lage, zodenvormende soort die niet hoger wordt dan zo’n 20-30 centimeter. Hij heeft donkergroene, dikke blaadjes en violetblauwe bloempjes in kleine trossen. De bloei valt in mei en juni.

Welke soorten Veronica gentianoides zijn er?

Wie ’s zomers in een Europees hooggebergte loopt, komt absoluut schitterend blauw bloeiend ereprijs tegen, maar sommige soorten groeien ook als laag (on)kruid in tuinen, zoals gewone ereprijs Veronica chamaedrys. Er zijn minstens 300 eenjarige en meerjarige ereprijzen die heel verschillend kunnen zijn. De meeste bloeien blauw, lila, witachtig, roze of zelfs paars. Enkele, zoals de beekpunge (Veronica beccabunga) worden al sinds mensenheugenis medicinaal gebruikt, van andere is daar niets over bekend. De namen Veronica (Romeinse godin van de overwinning) en ereprijs werden al vermeld door de beroemde Dodonaeus. Het is een plant die ‘Eer ende Prijs oft Lof verdient’. Maar dat kwam eigenlijk door het feit dat de winnaar van een middeleeuws toernooi wel met een krans van ereprijs werd geëerd. Ereprijs is altijd herkenbaar aan de twee lange meeldraden die uit de bloemen steken.

Waar bloeit de Gentiaanereprijs het beste?

Gentiaanereprijs groeit in iedere voedzame, niet te droge tuingrond, liefst in de zon, maar iets schaduw mag. In vochtige omstandigheden is de plant echter wat schimmelgevoelig. In het voorjaar de afgestorven plantendelen voorzichtig verwijderen. Geef in het voorjaar een goede organische basisbemesting. Bij aanhoudende droogte gieten.

 

pc8523c8eti3_w2400.jpg

Kenmerken: