Floks (Temiskaming)

De floks of vlambloem Phlox ‘Temiskaming’ is een graag toegepaste plant uit de Subulata-groep met een prachtige donkerrode bloemkleur (donker-magentarood).

Wat zijn eigenschappen van de floks Phlox ‘Temiskaming’?

Hij bloeit vroeg, in april-mei en de Phlox ‘Temiskaming’ wordt 15 centimeter hoog. De plant vormt een dichte zode die in z’n bloeitijd bijna overdadig bedekt is met bloemen. De liggende stengels van ‘Temiskaming’ wortelen heel makkelijk en vormen een onkruid onderdrukkende bodembedekking.

De floks Phlox ‘Temiskaming’ uit de Subulata-groep

Deze floks komt uit de Subulata-groep, die bestaat uit kruisingsproducten met verschillende ouders. Deze komt voor in het midden en oosten van Noord-Amerika. Het zijn schitterende borderplanten. Laag, 5 à 15 cm hoog, zodenvormend en met liggende en deels opgaande stengels en priemvormige blaadjes. De bloemen staan met 2, 3 of 4 bij elkaar in leuke pluimpjes. Ze meten 1 à 2 cm in doorsnede en zijn bij de oorspronkelijke soort roze. De liggende stengels wortelen erg gemakkelijk. In de Subulata Groep komen ook lila tot donkerrode bloemtinten voor.

Soorten floksen

Floksen zijn prachtige bloeiers. Er zijn zo’n 60 soorten van dit geslacht bekend. Waar de Phlox ‘Temiskaming’ er één van is. Ze komen allemaal uit Noord-Amerika waar ze soms in enorme velden wuiven in de wind. De meeste zijn overblijvend, enkele eenjarig. De uiterlijke verschillen zijn erg groot. Zo zijn er kruipende soorten die maar acht centimeter hoog worden en soorten die met gemak doorgroeien naar anderhalve meter. De bladeren zijn ook zeer divers: van priemvormig tot ovaal. Er zijn soorten die al in april beginnen te bloeien, andere bloeien in september nog. Alle kleuren zijn vertegenwoordigd, alleen geel komt zelden voor.

Wat voor een grond heeft de Phlox ‘Temiskaming’ nodig?

De grondsoort is voor de Phlox ‘Temiskaming’ belangrijk. Hij heeft humusrijke, voedzame, vochthoudende grond nodig. En bij voorkeur een zonnige standplaats. Staat de plant te veel in de schaduw, dan is de kans op aantastingen (o.a. meeldauw) groter.

Hoe kan ik de Phlox ‘Temiskaming’ bemesten?

Een beetje koemest in het voorjaar doet hem goed en vermindert ook de kans op ziektes. In het voorjaar een goede basisbemesting van organische mest geven. Na enige jaren kunt u deze flox opnemen en opnieuw uitplanten. Bij aanhoudende droogte gieten.

c545ik78vkjh_w2400.jpg

Kenmerken: