Floks (Phlox Maculata-groep)

De Phlox Maculata-groep, floks of vlambloem, is een kruisingsproduct. De oorspronkelijke soort komt uit het oosten van de VS. Het is een schitterende borderplant, onder andere goed te combineren met Salvia nemorosa en Gypsophila paniculata ‘Bristol Fairy’. De Phlox Maculata-groep is een opgaande vaste plant die 5 à 10 cm lang, lancet- tot lijnvormig sierlijk blad bezit. De stengels zijn soms wat roodachtig gevlekt. De bloeiwijze is een cilindrische of conische pluim. Per bloeiwijze zijn heel veel bloemen aanwezig. Ze zijn oorspronkelijk donkerroze van kleur. De planten worden 100-125 cm hoog en bloeien in de periode juli-september.

Floksen zijn prachtige bloeiers. Er zijn zo’n 60 soorten van dit geslacht bekend. Ze komen allemaal uit Noord-Amerika waar ze soms in enorme velden wuiven in de wind. De meeste zijn overblijvend, enkele eenjarig. De uiterlijke verschillen zijn erg groot. Zo zijn er kruipende soorten die maar acht centimeter hoog worden en soorten die met gemak doorgroeien naar anderhalve meter. De bladeren zijn ook zeer divers: van priemvormig tot ovaal. Er zijn soorten die al in april beginnen te bloeien, andere bloeien in september nog. Alle kleuren zijn vertegenwoordigd, alleen geel komt zelden voor.

Phlox Maculata-groep onderhoud

Floksen hebben humusrijke, voedzame, vochthoudende grond nodig. En bij voorkeur een zonnige standplaats. Staat de plant te veel in de schaduw, dan is de kans op aantastingen (o.a. meeldauw) groter. Een beetje koemest in het voorjaar doet hem goed en vermindert ook de kans op ziektes. een zonnige standplaats en een voedzame grond die vooral niet te droog mag zijn. Kan 5 à 6 jaar blijven staan. Plant floksen nooit op een plaats waar ze eerder hebben gestaan, ook niet herplanten.

5j55gxt8k4vr_w2400.jpg

Kenmerken: