Ezelsoor (Stachys byzantina)

Waar komt de Ezelsoor vandaan?

De ezelsoor Stachys byzantina komt oorspronkelijk uit een gebied van de Kaukasus tot in Oost-Azië. In het Nederlands heet deze plant ezelsoor. De ovale bladeren zijn zacht, grijs en zwaar behaard. De overeenkomst met een ezelsoor is treffend.

Welke kleur heeft de Stachys byzantina?

Naast de bladeren is vrijwel alles aan deze plant grijs. De stengel, de kelkbladeren, behalve de bloem die lila is. Deze grijze kleur is een belangrijke reden om hem in een tuin tussen andere planten te plaatsen. Als zogenaamde intermediair in een border verbindt de ezelsoor planten met uiteenlopende kleuren.

Welke functie had Ezelsoor in de geneeskunde?

Het geslacht Stachys heeft veel soorten die zowel in de tuin als in de geneeskunde worden gebruikt. Zelfs de oude Egyptenaren maakten al gebruik van de gewone soort omdat het kon worden ingezet tegen allerlei kwaaltjes. Zo werd het blad gebruikt om wonden te verschonen en de gedroogde bladeren om de neus en het hoofd verlichting te geven bij verkoudheid. De grote kracht van deze plant is de lange bloeiperiode.

Op welke grond groeit Stachys byzantina het beste?

In de natuur groeit ezelsoor op droge grond. Kalkvrij is de voorkeur. Verwijder bladeren die van andere planten en struiken in de ezelsoor zijn gevallen. Ze zijn namelijk gevoelig om, net als dit blad, te gaan rotten. Mocht het centrum van de plant verouderen, dan kun je jonge uitlopers stekken en opnieuw uitplanten. Informatie over het stekken van planten is te vinden in het artikel stekken en vermeerderen.

ch85yvs8wntm_w2400.jpg

Kenmerken: