Meidoorn (Crataegus monogyba)

De meidoorn, Crataegus, is afkomstig uit het Middellandse-Zeegebied en heeft zich op het noordelijke halfrond verspreid, zodat ook wij deze struik of boom in de natuur tegenkomen.

Waar wordt de Meidoorn voor gebruikt?

De meidoorn heeft een rijke historie die is begonnen in het nieuwe testament met de doornkroon van Jezus. Vervolgens zijn er talloze mythen over deze boom ontstaan die hem heilige proporties hebben gegeven. Het omhakken van een meidoorn zou daarom ongeluk brengen. In de mythen staan de drie meest opmerkelijke eigenschappen centraal. Allereerst is er de prachtige bloei in mei die wit of roze is. Met name de witte bloemen worden gebruikt bij vruchtbaarheids- en huwelijksrituelen. Daarnaast zijn er de scherpe doorns. Een meidoorn is daarom prima geschikt als beschermende heg, maar hem wordt ook toegedicht bliksem en boze bezweringen op afstand te houden.Ook voor meer praktische zaken als vishaken wordt de meidoorn gebruikt. Tenslotte zijn er de bessen. Diverse bronnen spreken elkaar tegen over de medicinale werking. In elk geval is het mogelijk een lekkere jam te maken van de enigszins melige bessen, maar je kunt ze ook aan de struik laten zitten als voedsel voor vogels in de winter. Het sterke hout van de Crataegus, afgeleid van het Griekse woord ‘kratos’ (kracht) en het Latijnse ‘agere’ (hebben), werd gebruikt om gereedschappen en wapens van te maken.

De eenstijlige meidoorn, Crataegus monogyba,  heeft slechts één vrouwelijk geslachtsorgaan (mono – gyna). Voor botanici wellicht een interessant, gegeven, maar voor de gemiddelde tuinliefhebber minder interessant. Het is de meest toegepaste soort voor hagen.

Hoe kan ik de Crataegus snoeien?

Bij de meidoorn is het onderhoud gering. Als je er een bepaalde vorm mee wilt bereiken, dan zul je moeten snoeien. Als haag in juni en voor een strakke haag ook nog eens in september maar dan wel met kans op minder bloemen in het voorjaar. Als je een voorkeur hebt voor een boomvorm, dan kun je de boom (laten) opkronen in de zomer, waarbij de onderste takken worden verwijderd. De natuurlijke vorm van de struik is vrij grillig. Als takken in elkaar verstrikt raken, is het verstandig er een aantal te verwijderen om de struik weer licht en lucht te geven. Je doet dit het beste in de koudere maanden.

Met welke ziektes krijgt de Meidoorn te maken?

De meidoorn is gevoelig voor perenvuur. Dit is een bacterie die zorgt dat de bladeren verdorren en bruinzwart kleuren. Er ontstaat een slijmerige substantie op de takken. Je bent wettelijk verplicht de boom af te voeren om verdere besmetting te voorkomen. De boom is dan toch al ten dode opgeschreven.

hwg5k3r8vqwk_w2400.jpg

Kenmerken: