Dwergvrouwenmantel

Wat voor blad heeft de Dwergvrouwenmantel?

De dwergvrouwenmantel, Alchemilla erythropoda, komt uit de westelijke Karpaten en de Krim (Oekraïne), Bulgarije en de Kaukasus. Hij lijkt erg op de zachte vrouwenmantel die je in vrijwel elke tuin aantreft. Dit is echter de dwergvorm waarvan het blad veel kleiner is. Ook de bladkleur is vaak wat meer richting blauwgrijs. Verder zijn ze vrijwel gelijk. Ze bloeien geel van mei tot september en de bladeren zijn dicht bezet met zachte haren. Vrouwenmantel (Alchemilla) is een inheemse plant in Nederland en België waaraan veel mythes zijn verbonden. Dat komt door de schitterende bladeren. Vooral als het heeft geregend of bij morgendauw zijn de waterdruppels, die als parels op het blad liggen, een bijzonder mooi gezicht.

Wat is de mythe van de Alchemilla erythropoda?

Hier zijn ook de mythes rond ontstaan. Alchemisten, vandaar de Latijnse geslachtsnaam Alchemilla, verzamelden de dauwdruppels op de vrouwenmantel omdat zij dit als het puurste hemelwater beschouwden, hoewel het ook mogelijk is dat de planten het zelf uitgescheiden. Dit water gebruikten zij voor hun pogingen om goud te maken. Reeds daarvoor werden geneeskrachtige effecten toegeschreven aan de bladeren van de vrouwenmantel. Vooral bij vrouwen met menstruatieproblemen en na zwangerschappen. Om die reden is de plant altijd verbonden geweest met een vrouwelijke persoon binnen de heersende religie. Van Venus, via de Germaanse godin Freija, is na de komst van het christendom, de plant opgedragen aan Maria. Het ‘vrouwen’ slaat dan ook op de heilige vrouw of Maria. Het is dus de ‘mantel van Maria’.

Wat voor standplaats is geschikt voor de Alchemilla erythropoda?

Vrouwenmantel verdraagt droogte slecht. Het zijn van oorsprong bijna allemaal bosplanten. De grond dient dus vocht vast te kunnen houden. Besproei daarom bij aanhoudende droogte. Verder is een plek in de zon of halfschaduw goed. De vrouwenmantel kan zich massaal uitzaaien. Verwijder daarom na de bloei direct alle oude bloemen. Anders dien je het voorjaar erop veel te wieden. Je krijgt daarnaast nog een toegift: door de bloemen te verwijderen, is er een tweede bloei in september. Deze tweede bloei heeft niet echt de kans goed zaad te vormen, daarom kun je deze bloemen gewoon laten zitten.

Hoe kan ik de Dwergvrouwmantel snoeien?

Knip in het voorjaar het oude en deels afgestorven loof weg. De bladeren van de vrouwenmantel worden in de loop van de zomer iets minder mooi. Als je gedurende de gehele zomer mooi blad wenst, kun je de bladeren in de zomer verwijderen. Indien je ze tegelijkertijd met de bloemen van de eerste bloei afknipt, kun je snel weer genieten van mooi fris blad. Op de lange duur is opnemen en opnieuw uitplanten noodzakelijk.

d6651aa8b26c_w2400.jpg

Kenmerken: