Dwergcipres (Alumii)

De dwergcipres Chamaecyparis lawsoniana ‘Alumii’ wordt gewaardeerd vanwege zijn blauwe kleur met gele groeipunten. Hij is zuilvormig en wordt zo’n vijf tot tien meter hoog.

Eigenschappen van de Chamaecyparis lawsoniana ‘Alumii’

Deze cipres die ook wel Lawson’s dwergcipres wordt genoemd, is een bekende soort waarvan de diverse cultivars voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Hij is beslist niet dwergachtig, maar heeft een grote, tamelijk smalle zuilvorm. Op hogere leeftijd wordt stam van onder kaal. De blaadjes zijn schubvormig en liggen dicht tegen de twijgjes aan. De kegels, ‘dennenappeltjes’, zijn klein, slechts acht millimeter in doorsnee, kogelvormig en bruin.

Is de dwergcipres wintergroen?

De zeer populaire wintergroene dwergcipressen hebben als herkomstgebieden Noord-Amerika, China, Japan en Taiwan. De naam dwergcipres doet anders vermoeden, maar de oorspronkelijke soorten worden gewoonlijk nogal groot. Er zijn echter veel kweekvormen, waarvan sommige echte dwergen zijn, zelfs geschikt voor rots- en tegeltuinen.

Waarin verschillen de kweekvormen van dwergcipressen?

Behalve in hoogte en vorm zijn ook veel variaties in kleur beschikbaar. Het loof van de dwergcipres is alleen bij de jeugdvormen (die soms worden doorgekweekt) naaldvormig, bij volwassen vormen worden het schubben. De vrouwelijke bloemen vallen nauwelijks op. De rode of gele mannelijke bloeikegels met de grootte van een erwt zijn wel duidelijk zichtbaar in de bloeiperiode (maart-april).

Wat voor een grond heeft de Chamaecyparis lawsoniana ‘Alumii’ nodig?

Het voordeel van goed vochtdoorlatende grond is dat u royaal mag gieten. Meer informatie over het bewateren van planten is te vinden in het artikel water geven. De Chamaecyparis groeit in de natuur het best op goed waterhoudende en voedzame bodem, schrale grond mag hij minder. Aangezien hij ook van nature een boom is die langs de kusten groeit, houdt hij van een goede luchtvochtigheid. Chamaecyparis lawsoniana-cultivars zijn niet dol op kalk en het zijn dus niet bepaald bomen voor op de klei. Zandgrond of lichte leemgrond, goed gedraineerd en aan de zure kant, is prima.

Moet ik de Chamaecyparis lawsoniana ‘Alumii’ bemesten?

Natuurlijk mag op arme grond de bemesting niet achterwege blijven (geen beendermeel geven).

Hoe moet ik de Chamaecyparis lawsoniana ‘Alumii’ knippen?

Om een dichte en compacte kegelvorm te bewaren kan deze conifeer zonodig in juli of uiterlijk augustus in de juiste vorm geschoren of geknipt worden. Wanneer er planten voor het vormen van een coniferenhaag worden gebruikt, zorg dan dat de haag niet te breed wordt, want terugzetten tot achter het groen is er niet bij! Wanneer namelijk in ouder hout wordt geknipt of gesnoeid, zal dit niet meer uitlopen.

Ziekten en plagen bij de Chamaecyparis lawsoniana ‘Alumii’

Soms komen problemen voor met bladluizen, schildluizen en spint (sparrenspintmijt). Deze laatste veroorzaakt lelijke verkleuring en kan worden bestreden met insecticiden gebaseerd op tebufenpyrad. Ziekten en plagen zijn te bestrijden, neem een kijkje op de site voor tips.

93n5iu38qgpa_w2400.jpg

Kenmerken: