Dubbelloof

Dubbelloof, Blechnum spicant, is een treffende naam voor deze varen. Hoeveel planten ken je met twee verschillende soorten blad? De dubbelloof is er een van. De horizontale steriele bladeren zijn anders dan de verticale vruchtbare bladeren.

Wat voor blad heeft de dubbelloof varen?

Met name de laatste zijn interessant vanwege de heel fijne, visgraatachtige structuur die vol zit met sporen. Je kunt het gehele jaar door genieten van het blad, want dit is een wintergroene plant. Dubbelloof is inheems en komt voor op veengebieden in de Ardennen en in moerassige gebieden in Limburg. In de tuin moet hij dan ook zeer nat staan, bijvoorbeeld in de buurt van een vijver. Zoals de meeste varens verdraagt hij schaduw zeer goed.

Waar kan ik dubbelloof planten?

Dubbelloof staat bij voorkeur in een natte enigszins humusachtige grond. Meer over verschillende soorten grondsoorten kunt u lezen op de site. Een plek in de schaduw wordt goed verdragen.

Hoe kan ik Blechnum spicant verzorgen?

Er is weinig onderhoud nodig bij deze plant. Daardoor is het een makkelijke plant als het gaat om onderhoud. Hij stelt het op prijs dat de natuurlijke omgeving wordt nagebootst. Dat wil zeggen in de herfst bladeren rond de plant of in het voorjaar bladmest. Daarnaast dient bij droogte de bodem nat gehouden te worden. Water geven bij droogte is dus erg belangrijk. Meer informatie over het water geven aan planten is te vinden in het artikel water geven.

Ben je gek op tuinieren neem dan eens een kijkje bij een van de kijktuinen op onze site. Hier vind je spraakmakende tuinfoto’s. Een mooie tuin gezien, je vindt hier ook de tuinontwerpen van de tuin.

3ug5pty8eix4_w2400.jpg

Kenmerken: