Clematis (Clematis aplina)

Clematis alpina is een kleinbloemige, winterharde soort die in het wild voorkomt in Noord-Europa, Midden-Europa (Tsjechië, Alpenlanden) en Noord-Azië. De Clematis alpina wordt maximaal 2,5 m hoog en bloeit met 3-4 cm grote, blauwe tot blauwviolette, fraai knikkende bloemen. De bloeitijd is april-mei, maar vaak volgt er in het najaar nog lichte nabloei. Het blad is mooi lichtgroen.

Welke soorten Clematis zijn er?

Clematissen waren waarschijnlijk al geliefd in de oudheid. De Grieken noemden namelijk allerlei soorten klimplanten clematis, wat ‘rankend’ betekent en op het klimvermogen slaat. Bij ons komt ook één soort clematis in de natuur voor met de naam Clematis vitalba. Deze zogenaamde wilde bosranken woekeren echter behoorlijk. De meest bekende heeft onooglijke witte bloempjes die ook nog onaangenaam ruiken. Dat is niet zo prettig in de tuin. Er zijn veel interessantere soorten en grote groepen kweekvormen met grote of kleine bloemen, soms met (daarna) prachtig vruchtpluis. Enkele zijn zelfs wintergroen.

Waar kan ik Clematis alpina planten?

Net als alle andere Clematis-soorten groeit de Clematis alpina graag met ‘de kop’ in de volle zon, maar als bosrandplanten verdragen ze lichte schaduw ook heel goed. De wortels moéten zelfs beschaduwd zijn. Dus zorg dat er altijd iets voor de voet van de plant groeit dat schaduw en koelte geeft. Clematissen hebben humusrijke en goed doorlatende grond nodig. Meer over verschillende grondsoorten kan je lezen op de website. Ze worden diep geplant om beschermd te zijn tegen de vervelende verwelkingziekte die de bovengrondse stengels kan aantasten. Onder de grond blijft de plant gezond. Vandaar dat diepe planten: hij kan altijd weer gezond uitlopen. Lees meer bij clematis planten.

Hoe en wanneer kan ik Clematis alpina snoeien?

Bind de planten tijdens het groeiseizoen goed op. Je hoeft eigenlijk alleen te snoeien als er een wirwar van stengels is ontstaan. Als je wilt snoeien, moet dat bij soorten die in het voorjaar bloeien, zoals Clematis alpina, na de bloei gebeuren.

Hoe kan ik Clematis alpina verzorgen?

Kleinbloemige clematissen zijn veel minder ziektegevoelig dan de grootbloemige. In feite is dit een vrij probleemloze soort. Zorg wel dat de voet beschaduwd blijft en dat de grond nooit helemaal uitdroogt. Bij langdurige droogte tijdig water geven. Breng boven de wortels mulch aan. Wil je weten hoe vaak en hoeveel bepaalde planten water nodig hebben, lees dan eens het artikel water geven.

gdl5e7c8wna7_w2400.jpg

Kenmerken: