Choisya (Choisya ternata)

Een wintergroene struik, dat is de Choisya. Lees meer over deze plant.

Eigenschappen van de Choisya ternata

Choisya ternata heeft groenblijvend, leerachtig, glanzend blad. Het geurt pittig. De opvallende, witte bloemen geuren ook, maar dan zoet. De Choisya ternata bloeit in de periode februari-juni, met soms een tweede bloei in de herfst. Eigenlijk is de Choisya ternata het meest geschikt voor een koele serre, want veel vorst verdraagt hij niet. Hij wordt 50 tot 100 centimeter hoog en even breed. De witte bloempjes verschijnen in trosjes.

Is de Choisya ternata wintergroen?

Choisya ternata is een wintergroen struikje met verrukkelijk, honingzoet geurende bloemen. Doordat het klimaat verandert, redden ze het steeds beter in onze contreien. Tot voor kort was de Choisya ternata voornamelijk een kuipplant die vorstvrij moest overwinteren. Nu wordt hij steeds vaker ook in de volle grond geplant, maar dan wel heel beschut, warm en vooral zonnig. Deze planten komen niet voor niets uit Mexico. Choisya ternata is nauw verwant aan het sinaasappel- en citroenboompje.

Hoe kan ik de Choisya ternata verzorgen?

Choisya ternata houdt van voedzame, humusrijke grond die liefst zuur moet zijn (in ieder geval geen kalkrijke grond) en groeit liefst zo beschut mogelijk: niet op het oosten, waar koude winterwind en ochtendzon verwoestend kunnen werken, maar in de volle zon voor een zuidmuur, liefst in een patio of andere ruimte met maximale bescherming tegen de elementen. Als je de Choisya ternata water geeft moet je onthard water geven (regenwater). Wil je meer weten over hoe je het beste planten kunt bewateren? Lees dan eens het artikel over planten water geven.

De Choisya ternata beschermen tegen vorst

Bescherm de plant tegen strenge vorst. Zet hem binnen indien mogelijk of span er vitrage over. Als uw Choisya ternata in een pot staat, kunt u om de vier weken voeding in zwakke concentratie geven. Een plant in pot koel, maar vorstvrij laten overwinteren.

fo357xo8o0nc_w2400.jpg

Kenmerken: