Pluimspirea (Finale)

De Astilbe chinensis komt uit China en Korea. Het is een waardevolle borderplant en bodembedekker. Bij de kleuren van de verschillende cultivars overheersen purperroze en lilaroze.

Wat zijn eigenschappen van de Astilbe chinesis ‘Finale’?

De pluimspirea Astilbe chinesis ‘Finale’ wordt een halve meter hoog en bloeit in augustus en september met roze pluimen. Vlinders zijn vaak geziene bezoekers van de fel gekleurde pluimen. Deze kruipende vaste plant komt in China vooral bij rivieroevers voor, maar verdraagt desondanks beter droogte dan de andere soorten. Hij groeit uit een stevige wortelstok. De hele pluimspirea plant is bruinachtig behaard. De bloeiwijzen zijn smal en stijf en lilaroze van kleur.

Eigenschappen van pluimspirea’s

Astilbes (pluimspirea’s) zijn mooie vaste planten die behoorlijk wat schaduw verdragen. Ze zijn er van 20 centimeter, maar ook van een ruime meter hoog. De oorspronkelijke soort wordt een halve meter hoog. De bloemen van de pluimspirea, heel klein van stuk, staan in soms best grote pluimen te zwaaien en voornamelijk in roze, rode of witte tinten. De bloeitijd loopt uiteen van juni-juli tot ver in september. De meeste soorten stammen uit China, Japan, Korea, de Himalaya en Tibet. De hogere pluimspirea’s worden niet alleen als tuinplant gebruikt, omdat het ook prima snijbloemen zijn.

Hoe moet ik de pluimspirea onderhouden?

De meeste pluimspirea vragen vochtige grond en een koele, halfbeschaduwde standplaats. Ze kunnen wel op een zonnige plek geplant worden, maar dan moeten ze uitgesproken nat staan. Is dat niet het geval, dan ‘verbranden’ ze. Dat wil zeggen dat de bladeren van de pluimspirea verdorren en de groei dientengevolge vrijwel stil staat. Het mooie is er dan wel af. De pluimspirea heeft bij voorkeur enigszins vochtige grond, maar droogte wordt het beste verdragen van de spirea’s. Geef wel tijdig water. Lees ook eens het interessante artikel over planten water geven.

Hoe moet ik de pluimspirea planten?

De planten kunnen heel lang op dezelfde plaats blijven staan. Organische mest in het voorjaar geeft pluimspirea voeding en zorgt voor meer humus in de grond. Hoge rassen hebben soms steun nodig op winderige plekken. Wil jij misschien een pluimspirea planten? Lees eens het interessante artikel boom planten op onze site.

9v95k6v8brth_w2400.jpg

Kenmerken: